Tym razem coś, co każdy zna i uwielbia. Najsmaczniejsza zupka pomidorowa 🙂 Prosta, pyszna i zawsze mile widziana na stole. Przyznam, że nie jestem ekspertem w gotowaniu zup, ale ta wyszła mi wyjątkowo pysznie, dlatego wrzucam przepis. Zrobiłam ją na szybko używając tylko wywaru warzywnego. Zupka idealna także dla maluchów.
Najsmaczniejsza zupka pomidorowa – składniki (4 porcje):
- pęczek włoszczyzny (marchewka, pietruszka, kawałek pora i selera),
- mała biała cebulka,
- 500g pulpy pomidorowej,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- 600ml wody,
- kostka warzywna BIO,
- łyżka oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
Najpierw rozgrzewam w garnku oliwę z oliwek i podsmażam pokrojoną w kostkę cebulkę.
Następnie dorzucam obraną marchewkę, pietruszkę, seler i pora.
Zalewam całość wodą i dodaję także kostkę warzywną.
Wszystko gotuję na małym ogniu przez około 30 minut.
Po tym czasie dodaję także pulpę pomidorową i koncentrat.
Gotuję jeszcze przez około 5 minut.
Na koniec zmniejszam ogień i stopniowo dodaję do zupy śmietanę. Aby uniknąć zwarzenia najlepiej wcześniej wymieszać ją w oddzielnym naczyniu (np. miseczce) z kilkoma łyżkami wywaru.
Całość delikatnie podgrzewam i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Smacznego! 🙂
JEDNA PORCJA TO:
około 174kcal
Białko: 4,8g
Węglowodany: 22,0g
Tłuszcz: 6,4g
Błonnik pokarmowy: 4,0g
Ładunek glikemiczny: 2,9
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂