Najsmaczniejsza zupka pomidorowa

1.2K

Tym razem coś, co każdy zna i uwielbia. Najsmaczniejsza zupka pomidorowa 🙂 Prosta, pyszna i zawsze mile widziana na stole. Przyznam, że nie jestem ekspertem w gotowaniu zup, ale ta wyszła mi wyjątkowo pysznie, dlatego wrzucam przepis. Zrobiłam ją na szybko używając tylko wywaru warzywnego. Zupka idealna także dla maluchów.

Przepyszna zupka pomidorowa!

Najsmaczniejsza zupka pomidorowa – składniki (4 porcje):

  • pęczek włoszczyzny (marchewka, pietruszka, kawałek pora i selera),
  • mała biała cebulka,
  • 500g pulpy pomidorowej,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • 600ml wody,
  • kostka warzywna BIO,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

Najpierw rozgrzewam w garnku oliwę z oliwek i podsmażam pokrojoną w kostkę cebulkę.
Następnie dorzucam obraną marchewkę, pietruszkę, seler i pora.
Zalewam całość wodą i dodaję także kostkę warzywną.
Wszystko gotuję na małym ogniu przez około 30 minut.
Po tym czasie dodaję także pulpę pomidorową i koncentrat.
Gotuję jeszcze przez około 5 minut.
Na koniec zmniejszam ogień i stopniowo dodaję do zupy śmietanę. Aby uniknąć zwarzenia najlepiej wcześniej wymieszać ją w oddzielnym naczyniu (np. miseczce) z kilkoma łyżkami wywaru.
Całość delikatnie podgrzewam i doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Smacznego! 🙂

JEDNA PORCJA TO:
około 174kcal
Białko: 4,8g
Węglowodany: 22,0g
Tłuszcz: 6,4g
Błonnik pokarmowy: 4,0g
Ładunek glikemiczny: 2,9

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij