Pyszna i prosta sałatka, która powstała z tzw. resztek zalegających w lodówce 🙂 Sałatka z zielonym ogórkiem i suszonymi pomidorami. Idealna jako lekka kolacja. Polecam, bo jest pyszna i ekspresowa w przygotowaniu. Do tego chrupiące nasiona słonecznika, które idealnie komponują się z całością.
Sałatka z zielonym ogórkiem i suszonymi pomidorami – składniki (2 porcje):
- 2 garście roszponki,
- 6 suszonych pomidorów,
- 1 zielony ogórek,
- 80g sera feta,
- 2 łyżki nasion słonecznika.
Dressing
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka miodu,
- łyżeczka musztardy,
- odrobina wody.
Sposób przygotowania
Najpierw kroję pomidory oraz zielonego ogórka w kostkę.
Następnie wrzucam do miski roszponkę oraz warzywa.
Później dodaję pokrojoną w kostkę fetę i przygotowuję dressing.
W tym celu oliwę z oliwek, musztardę, miód i odrobinę wody dokładnie mieszam ze sobą trzepaczką, aby powstała jednolita i aksamitna konsystencja. Gotowy dressing dodaję do sałatki i mieszam dokładnie rękoma.
Na koniec posypuję sałatkę uprażonymi na suchej patelni nasionami słonecznika i zjadam ze smakiem.
Smacznego! 🙂
Jedna porcja dania to:
około 411 kcal
Białko: 12,0g
Węglowodany: 24,0g
Tłuszcz: 32,5g
Błonnik pokarmowy: 5,1g
IG: 30,5
Uwielbiam takie pyszne i szybkie sałatki. Fajnie, gdy można przygotować je w ekspresowym tempie i tym samym cieszyć się odżywczym i zdrowym posiłkiem. A Wy lubicie sałatki? Jakie są Wasze ulubione? 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂