Śledź, czyli super ryba :) Dlaczego warto jeść śledzie? Plus przepis na śledzia z cebulką.

906

Ryby warto jeść i to bez dwóch zdań. Niestety obecnie musimy liczyć się z tym, że są one zanieczyszczone (dioksyny, metale ciężkie), dlatego oprócz związków prozdrowotnych, ich konsumpcja wiąże się także z dostarczaniem sobie toksyn. Niestety. Dlatego też warto, w miarę możliwości, sięgać po ryby z dobrego źródła i po te, które mają tych toksyn jak najmniej. Śledź, czyli super ryba. Dlaczego warto jeść śledzie? Dziś krótko o nich 🙂 Moim zdaniem śledzie można spokojnie zaliczyć do tzw. “superfood”.

Śledź, czyli super ryba :) Dlaczego warto jeść śledzie?

To warto wiedzieć o śledziach 🙂

Śledzie zalicza się do ryb słonowodnych. Żyją w morzach i oceanach, najbardziej znany jest śledź atlantycki oraz śledź bałtycki. Mięso świeżej ryby jest jasne z lekkim żółtym odcieniem, tłuste i jednocześnie delikatne. Wyróżnia się charakterystycznym słonym oraz intensywnym smakiem.

Dlaczego warto jeść śledzie?

Śledzie królują w naszej diecie głównie w okolicach świąt. Można je przygotować na wiele różnych sposobów, w formie koreczków, w zalewie, na słodko, na słono, w śmietanie, w sałatce. Z pewnością każdy znajdzie swoją ulubioną recepturę 🙂 Ich absolutną zaletą jest niska cena i mnóstwo korzyści zdrowotnych płynących z ich spożycia.

Śledź, czyli super ryba :) Dlaczego warto jeść śledzie?

Co znajdziemy w śledziach?

  • mięso śledzi dostarcza około 160 kcal w 100 g, czyli kaloryczność jest dość duża jeśli chodzi o ryby (natomiast doskonale wiemy, że nie same kalorie się liczą, ale przede wszystkim wartość odżywcza danego produktu, a tej nie możemy śledziom odmówić:)),
  • śledzie zawierają pełnowartościowe białko oraz cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie kwasy omega-3,
  • znajdziemy w nich witaminę A, D i E oraz witaminy z grupy B (zwłaszcza witaminę B6),
  • a także składniki mineralne: potas, żelazo, cynk, jod, miedź i fosfor (a te szczególnie powinny zainteresować osoby ze schorzeniami tarczycy!).

Z czym wiąże się spożycie śledzi?

Jedząc regularnie śledzie:

  • wspieramy prawidłową pracę układu nerwowego,
  • regulujemy ciśnienie krwi,
  • zwiększamy poziom serotoniny,
  • poprawiamy naszą pamięć i koncentrację,
  • wzmacniamy nasz wzrok oraz strukturę kości,
  • zmniejszamy ryzyko wystąpienia chorób serca,
  • poprawiamy nasz lipidogram,
  • wspieramy pracę tarczycy,
  • wspomagamy naszą odporność.

Przepis na śledzia z cebulką

Składniki:

  • śledź solony (płat), 100g,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • szczypta czarnego pieprzu,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziela angielskie.

Sposób przygotowania

Najpierw należy płaty śledziowe moczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie, by nie były bardzo słone. Następnie rybę pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Śledzie przełożyć do miseczki, dodać liść laurowy i ziele, posypać pieprzem i zalać oliwą z oliwek. Na koniec posypać cebulką. Całość wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin, by smaki się “przegryzły”. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.

Taki śledź to:
około 421 kcal
Białko: 20,5g
Węglowodany: 6,7g
Tłuszcz: 35,6g
Błonnik pokarmowy: 1,4g
Ładunek glikemiczny: 0,9

A Wy lubicie śledzie? Jak często po nie sięgacie? 🙂

Przeczytaj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij