Zapiekanka ziemniaczana z patelni to pomysł na sycące danie, idealne aby poczęstować nim gości 🙂 Jak zwykle prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna.
Zapiekanka ziemniaczana z patelni – składniki (4 porcje):
- 3 średnie ziemniaki,
- 1 mała biała cebulka,
- 100g świeżego szpinaku,
- 100g sera typu feta,
- ząbek czosnku,
- 3 jajka (tutaj przeczytasz o tym, dlaczego warto je jeść),
- 4 łyżki śmietany 18%,
- łyżka oliwy z oliwek i masła klarowanego.
Sposób przygotowania
Najpierw obieram i kroję ziemniaki w małą kostkę.
Następnie rozgrzewam na większej patelni masło i podsmażam na średnim ogniu ziemniaki.
Gdy są już nieco przyrumienione, to dodaję także posiekaną cebulkę i wszystko krótko przesmażam.
Trzymam warzywa na patelni do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. W tym celu dolewam do warzyw nieco wody aby nie przywierały zbyt do dna patelni.
Gdy są już gotowe, przerzucam warzywa z patelni do miseczki.
Później, na tej samej patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i krótko podsmażam przeciśnięty przez praskę czosnek.
Po chwili dodaję także szpinak i trzymam na patelni do czasu aż zmięknie.
Zestawiam szpinak z patelni i dodaję go do miseczki z ziemniakami i cebulą.
Następnie rozbełtuję w naczyniu jajka, dodaję do nich pokrojoną w kostkę fetę i śmietanę. Całość mieszam i doprawiam solą i pieprzem.
Na koniec, masę jajeczną dodaję do miski z warzywami i wszystko mieszam.
Wylewam masę na rozgrzaną patelnię i smażę na średnim ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.
Smacznego! 🙂
JEDNA PORCJA TO:
około 281 kcal
Białko: 11,1g
Węglowodany: 15,6g
Tłuszcz: 19,7g
Błonnik pokarmowy: 2,1g
Ładunek glikemiczny: 7,5
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
bardzo fajna zapiekanka
Dziękuję! 🙂