Pieczona gruszka z pysznym farszem to idealny deser na jesień. Bardzo aromatyczny, podany na ciepło z nutką cynamonu. To od Was zależy, czy zrobicie go w wersji bardziej czy też mniej kalorycznej. Wszystko zależy od dodanego farszu. Wykonanie tego deseru jest niezwykle proste, a wygląda i smakuje on tak fajnie jak desery serwowane w restauracjach! 🙂 Serdecznie polecam, będziecie zachwyceni 🙂 Ta propozycja może także zagościć w menu osób z zaburzeniami glikemii i insulinoopornością.
Kilka ciekawostek o gruszkach
Gruszki dla wielu osób wydają się takie hmm… nijakie 🙂 A tymczasem mają niesamowity wpływ na nasz organizm! Pomagają łagodzić podrażnione ścianki wyścielające żołądek i jelita, stanowią pożywkę dla korzystnych bakterii, głodzą i zabijają nieproduktywne bakterie, pasożyty oraz grzyby, podwyższają poziom kwasu solnego w żołądku, zapobiegają rakowi jelit i żołądka, oraz redukują szkodliwe kwasy produkowane przez śluz i patogeny. Gruszki przywracają zdrowy stan tkanki wyścielającej jelita, która została uszkodzona i uległa zrogowaceniu na skutek szkodliwego działania bakterii. Małe granulki zawarte w miąższu gruszek są pełne fitoskładników, minerałów śladowych i aminokwasów. Dzięki śladowym ilościom soli mineralnych gruszki są bogate w elektrolity stabilizujące poziom cukru we krwi! Dodatkowo gruszki są znakomitym pokarmem wspomagającym odchudzanie, wzmacniającym prawidłowe funkcjonowanie wątroby, oczyszczanie organów oraz hamującym marskość wątroby. Gruszki nie bez powodu są zalecane jako jedne z pierwszych owoców podczas rozszerzania diety najmłodszych. Są niezwykle delikatne dla przewodu pokarmowego maluszków, a przy tym bardzo odżywcze i pyszne.
*na podstawie książki: “Uzdrawiająca żywność boskiego lekarza”, Anthony William
Pieczona gruszka z pysznym farszem – składniki (2 porcje):
- 1 średnia gruszka,
- 2 orzechy włoskie,
- szczypta cynamonu cejlońskiego,
- 2 łyżki serka mascarpone (wersja kaloryczna), lub serka naturalnego, np. Bielucha (wersja light); można także użyć zwykłego jogurtu lub jogurtu kokosowego.
Sposób przygotowania
Najpierw nastaw piekarnik na 200 stopni, funkcja góra-dół.
Następnie gruszkę przekrój na pół i umieść ją w naczyniu żaroodpornym. Dodaj do naczynia wodę, tak aby sięgała poziomem do wysokości gruszki.
Piecz przez około 30 minut (czas pieczenia jest zależny od wielkości gruszek).
Po tym czasie wyciągnij owoc i wydrąż środek z pestkami np. łyżeczką.
W powstałe zgłębienie włóż wybrany serek (ja dałam mascarpone…:)). Jeśli nie jesteście na diecie redukcyjnej, to również polecam Wam skusić się na takie połączenie.
Na koniec udekoruj deser cynamonem i orzechami włoskimi.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI W WERSJI Z MASCARPONE:
około 158 kcal
Białko: 1,6g
Tłuszcz: 12,3g
Węglowodany: 11,8g
Błonnik pokarmowy: 2,4g
Ładunek glikemiczny: 3,4
Tworzenie receptur na zdrowe desery bazujące tylko na naturalnej słodyczy pochodzącej z owoców i warzyw to moja specjalność. Przekonaj się i wypróbuj 107 pysznych propozycji z mojej książki 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂