Bajaderki z ciecierzycy w dwóch wersjach – słodzone stewią lub daktylami. Zdrowy deser z niskim ładunkiem glikemicznym.

3.4K

Kto ich nigdy nie spróbował, ten koniecznie musi nadrobić straty… Bajaderki z ciecierzycy to najlepszy deser, jaki ostatnio udało mi się zrobić! Są tak pyszne, że znikają w mgnieniu oka! Co więcej, są zdrowe i bogate w białko roślinne. Ich głównym składnikiem jest ciecierzyca, ale słowo daję, nikt jej nie wyczuje. Jak dla mnie bajaderki z ciecierzycy to rewelacyjny deser! 🙂 Serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu. Przygotowałam je w dwóch wersjach, słodzone stewią lub daktylami. Jeśli nigdy nie używałaś/eś stewii w kuchni, to polecam na początek daktyle, gdyż ze stewią łatwo przesadzić. Wypróbuj koniecznie i daj znać jak Ci smakowały! 🙂

bajaderki z ciecierzycy
Przepyszne bajaderki z ciecierzycy

Do osłodzenia jednej z wersji kuleczek użyłam sproszkowanej stewii. A dlaczego?

  • stewia to naturalny słodzik pozyskiwany z liści rośliny o tej samej nazwie,
  • jest źródłem stewiozydu (związku 300 razy słodszego niż cukier) i rebaudiozydów (450 razy słodszych od cukru),
  • nie zawiera fruktozy i jest uważana za bezpieczną dla zdrowia,
  • wspomaga procesy trawienne,
  • ma zerowy indeks glikemiczny, to znaczy nie powoduje wzrostu poziomu cukru po spożyciu,
  • jest idealna dla osób odchudzających się,
  • ze względu na to, że nasz organizm nie trawi glikozydów, stewia nie dostarcza nam kalorii,
  • jest odporna na działanie wysokich temperatur i można ją stosować do wypieków, z wyjątkiem ciasta drożdżowego.

Tyle o dobroczynnych właściwościach stewii, a teraz czas na przepis! 🙂

Bajaderki z ciecierzycy w wersji słodzonej stewią – składniki (20 sztuk):
*kuleczki są duże 🙂

  • 1 duży słoik ciecierzycy, masa netto po odsączeniu 415g,
  • 3 czubate łyżki masła migdałowego lub klasycznego orzechowego 100%,
  • 3 czubate łyżki prawdziwego kakao 100%,
  • 4 krople aromatu migdałowego,
  • około 1/8 łyżeczki sproszkowanej stewii (jest bardzo słodka, dlatego ostrożnie z jej ilością),
  • około 2-3 łyżki wody,
  • wiórki kokosowe niesiarkowane do obtoczenia kuleczek (1/2 szklanki).

Bajaderki w wersji słodzonej suszonymi daktylami – składniki (10 sztuk):
*kuleczki są duże; spokojnie możesz ulepić mniejsze jeśli chcesz, by było ich np. dwa razy więcej

  • mały słoik ciecierzycy w zalewie, masa netto 220g,
  • 1,5 łyżki masła migdałowego lub klasycznego 100%,
  • 1,5 łyżki prawdziwego kakao 100%,
  • 4 krople aromatu migdałowego,
  • 12 suszonych daktyli bez pestek niesiarkowanych,
  • około 1/4 szklanki wiórków kokosowych niesiarkowanych (do obtoczenia kuleczek).
bajaderki z ciecierzycy
Dwa kluczowe składniki do przygotowania tych pysznych kuleczek

Sposób przygotowania

Najpierw wrzucam ciecierzycę na sitko i dokładnie ją przepłukuję.
Następnie umieszczam ją w kielichu blendera.
Dodaję pozostałe składniki i powoli blenduję na gładką masę.
W trakcie blendowania dodajemy wodę.
Ważne jest to, aby masa była całkowicie zblendowana, tylko wtedy ciecierzyca nie będzie wyczuwalna w naszych bajaderkach! Ja użyłam do tego blendera kielichowego, ale jeśli macie blender ręczny o dobrej mocy, to również zda egzamin 🙂
Na koniec z powstałej masy lepimy rękoma kuleczki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych.
Gotowe bajaderki wkładamy do lodówki i schładzamy przed podaniem. Tak smakują najlepiej! 🙂

*W wersji z suszonymi daktylami najpierw wrzucamy daktyle do naczynia i zalewamy je gorącą wodą, około 2 cm ponad poziom daktyli. Odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie dodajemy odsączoną ciecierzycę i pozostałe składniki (oprócz wiórków). Dokładnie blendujemy wszystko na gładką masę. Na koniec obtaczamy kuleczki w wiórkach kokosowych i gotowe! Przed spożyciem polecam schłodzić kuleczki w lodówce.

Smacznego! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 SZTUKI:
WERSJA SŁODZONA STEWIĄ

około 67 kcal
Białko: 2,5 g
Węglowodany: 6,9 g
Tłuszcz: 3,5 g
Błonnik pokarmowy: 2,0 g

Ładunek glikemiczny: 2,3

WERSJA SŁODZONA SUSZONYMI DAKTYLAMI
około 82 kcal
Białko: 2,7 g
Węglowodany: 11,6 g
Tłuszcz: 3,3 g
Błonnik pokarmowy: 2,5 g
Ładunek glikemiczny: 3,8

Jeśli lubisz słodkości w zdrowej wersji, to serdecznie zachęcam Cię do zapoznania się z tematyką mojej książki, a także poznania mojego kultowego e-booka 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Join the Conversation

  1. Czy można zamiast stewi użyć erytrolu?

    1. Natalia Autor says:

      Oczywiście, myślę, że około 1-2 łyżki będzie w sam raz 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij