Kto ich nigdy nie spróbował, ten koniecznie musi nadrobić straty… Bajaderki z ciecierzycy to najlepszy deser, jaki ostatnio udało mi się zrobić! Są tak pyszne, że znikają w mgnieniu oka! Co więcej, są zdrowe i bogate w białko roślinne. Ich głównym składnikiem jest ciecierzyca, ale słowo daję, nikt jej nie wyczuje. Jak dla mnie bajaderki z ciecierzycy to rewelacyjny deser! 🙂 Serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu. Przygotowałam je w dwóch wersjach, słodzone stewią lub daktylami. Jeśli nigdy nie używałaś/eś stewii w kuchni, to polecam na początek daktyle, gdyż ze stewią łatwo przesadzić. Wypróbuj koniecznie i daj znać jak Ci smakowały! 🙂
Do osłodzenia jednej z wersji kuleczek użyłam sproszkowanej stewii. A dlaczego?
- stewia to naturalny słodzik pozyskiwany z liści rośliny o tej samej nazwie,
- jest źródłem stewiozydu (związku 300 razy słodszego niż cukier) i rebaudiozydów (450 razy słodszych od cukru),
- nie zawiera fruktozy i jest uważana za bezpieczną dla zdrowia,
- wspomaga procesy trawienne,
- ma zerowy indeks glikemiczny, to znaczy nie powoduje wzrostu poziomu cukru po spożyciu,
- jest idealna dla osób odchudzających się,
- ze względu na to, że nasz organizm nie trawi glikozydów, stewia nie dostarcza nam kalorii,
- jest odporna na działanie wysokich temperatur i można ją stosować do wypieków, z wyjątkiem ciasta drożdżowego.
Tyle o dobroczynnych właściwościach stewii, a teraz czas na przepis! 🙂
Bajaderki z ciecierzycy w wersji słodzonej stewią – składniki (20 sztuk):
*kuleczki są duże 🙂
- 1 duży słoik ciecierzycy, masa netto po odsączeniu 415g,
- 3 czubate łyżki masła migdałowego lub klasycznego orzechowego 100%,
- 3 czubate łyżki prawdziwego kakao 100%,
- 4 krople aromatu migdałowego,
- około 1/8 łyżeczki sproszkowanej stewii (jest bardzo słodka, dlatego ostrożnie z jej ilością),
- około 2-3 łyżki wody,
- wiórki kokosowe niesiarkowane do obtoczenia kuleczek (1/2 szklanki).
Bajaderki w wersji słodzonej suszonymi daktylami – składniki (10 sztuk):
*kuleczki są duże; spokojnie możesz ulepić mniejsze jeśli chcesz, by było ich np. dwa razy więcej
- mały słoik ciecierzycy w zalewie, masa netto 220g,
- 1,5 łyżki masła migdałowego lub klasycznego 100%,
- 1,5 łyżki prawdziwego kakao 100%,
- 4 krople aromatu migdałowego,
- 12 suszonych daktyli bez pestek niesiarkowanych,
- około 1/4 szklanki wiórków kokosowych niesiarkowanych (do obtoczenia kuleczek).
Sposób przygotowania
Najpierw wrzucam ciecierzycę na sitko i dokładnie ją przepłukuję.
Następnie umieszczam ją w kielichu blendera.
Dodaję pozostałe składniki i powoli blenduję na gładką masę.
W trakcie blendowania dodajemy wodę.
Ważne jest to, aby masa była całkowicie zblendowana, tylko wtedy ciecierzyca nie będzie wyczuwalna w naszych bajaderkach! Ja użyłam do tego blendera kielichowego, ale jeśli macie blender ręczny o dobrej mocy, to również zda egzamin 🙂
Na koniec z powstałej masy lepimy rękoma kuleczki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych.
Gotowe bajaderki wkładamy do lodówki i schładzamy przed podaniem. Tak smakują najlepiej! 🙂
*W wersji z suszonymi daktylami najpierw wrzucamy daktyle do naczynia i zalewamy je gorącą wodą, około 2 cm ponad poziom daktyli. Odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie dodajemy odsączoną ciecierzycę i pozostałe składniki (oprócz wiórków). Dokładnie blendujemy wszystko na gładką masę. Na koniec obtaczamy kuleczki w wiórkach kokosowych i gotowe! Przed spożyciem polecam schłodzić kuleczki w lodówce.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 SZTUKI:
WERSJA SŁODZONA STEWIĄ
około 67 kcal
Białko: 2,5 g
Węglowodany: 6,9 g
Tłuszcz: 3,5 g
Błonnik pokarmowy: 2,0 g
Ładunek glikemiczny: 2,3
WERSJA SŁODZONA SUSZONYMI DAKTYLAMI
około 82 kcal
Białko: 2,7 g
Węglowodany: 11,6 g
Tłuszcz: 3,3 g
Błonnik pokarmowy: 2,5 g
Ładunek glikemiczny: 3,8
Jeśli lubisz słodkości w zdrowej wersji, to serdecznie zachęcam Cię do zapoznania się z tematyką mojej książki, a także poznania mojego kultowego e-booka 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Czy można zamiast stewi użyć erytrolu?
Oczywiście, myślę, że około 1-2 łyżki będzie w sam raz 🙂