Jaglane ciasteczka bananowo-marchewkowe

899

Tym razem mam dla Was przepis na pyszne jaglane ciasteczka bananowo-marchewkowe, które są bardzo łatwe w przygotowaniu. Ciasteczka są słodkie ale bez dodatku cukru 🙂 Sprawdzą się idealnie jako przekąska albo małe słodkie co nieco do kawy. Polecam te ciasteczka szczególnie najmłodszym, na pewno im zasmakują! 🙂 A czy Wy lubicie takie bezcukrowe słodkości? Przypominam, że na końcu wpisu sprawdzicie ile kilokalorii kryje w sobie jedno takie ciasteczko oraz jaki jest rozkład makroskładników.

jaglane ciasteczka bananowo-marchewkowe

Składniki na jaglane ciasteczka bananowo-marchewkowe (10 sztuk):

  • 2 średniej wielkości dojrzałe banany,
  • jedna marchewka, około 150g,
  • 70g mąki owsianej (można użyć innej),
  • 70g płatków jaglanych,
  • 2 łyżki posiekanej suszonej żurawiny,
  • 2 jajka od szczęśliwej kurki.

Jaglane ciasteczka bananowo-marchewkowe – sposób przygotowania:

  1. Najpierw ubij w misce jajka na puszystą pianę.
  2. Następnie w osobnym naczyniu zblenduj banany na gładką masę i dodaj do nich startą na tarce o dużych oczkach marchewkę.
  3. Później dodaj do masy mąkę, płatki jaglane oraz suszoną żurawinę i całość wymieszaj łyżką.
  4. Na koniec dodaj do masy także ubite jajka i jeszcze raz wymieszaj ciasto. Powinno być dość gęste.
  5. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Na przygotowaną blaszkę wykładaj porcje ciasta za pomocą łyżki, zachowując małe odstępy. Z podanego przepisu wychodzi 10 większych ciasteczek 🙂
  7. Piecz przez około 20 minut.

SMACZNEGO! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
109kcal
Białko: 3,2g
Węglowodany: 19,4g
Tłuszcz: 2,4g
Błonnik pokarmowy: 1,8g
Ładunek glikemiczny: 10,2

Spróbuj także innych zdrowych słodkości:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij