Tym razem mam dla Was przepis na pyszne jaglane ciasteczka bananowo-marchewkowe, które są bardzo łatwe w przygotowaniu. Ciasteczka są słodkie ale bez dodatku cukru 🙂 Sprawdzą się idealnie jako przekąska albo małe słodkie co nieco do kawy. Polecam te ciasteczka szczególnie najmłodszym, na pewno im zasmakują! 🙂 A czy Wy lubicie takie bezcukrowe słodkości? Przypominam, że na końcu wpisu sprawdzicie ile kilokalorii kryje w sobie jedno takie ciasteczko oraz jaki jest rozkład makroskładników.

Składniki na jaglane ciasteczka bananowo-marchewkowe (10 sztuk):
- 2 średniej wielkości dojrzałe banany,
- jedna marchewka, około 150g,
- 70g mąki owsianej (można użyć innej),
- 70g płatków jaglanych,
- 2 łyżki posiekanej suszonej żurawiny,
- 2 jajka od szczęśliwej kurki.
Jaglane ciasteczka bananowo-marchewkowe – sposób przygotowania:
- Najpierw ubij w misce jajka na puszystą pianę.
- Następnie w osobnym naczyniu zblenduj banany na gładką masę i dodaj do nich startą na tarce o dużych oczkach marchewkę.
- Później dodaj do masy mąkę, płatki jaglane oraz suszoną żurawinę i całość wymieszaj łyżką.
- Na koniec dodaj do masy także ubite jajka i jeszcze raz wymieszaj ciasto. Powinno być dość gęste.
- Rozgrzej piekarnik na 180 stopni, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Na przygotowaną blaszkę wykładaj porcje ciasta za pomocą łyżki, zachowując małe odstępy. Z podanego przepisu wychodzi 10 większych ciasteczek 🙂
- Piecz przez około 20 minut.
SMACZNEGO! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
109kcal
Białko: 3,2g
Węglowodany: 19,4g
Tłuszcz: 2,4g
Błonnik pokarmowy: 1,8g
Ładunek glikemiczny: 10,2
Spróbuj także innych zdrowych słodkości:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂