Różnego rodzaju placuszki to ulubiona wersja śniadań mojej małej córeczki 🙂 A mnie to bardzo cieszy, bo naprawdę robi się je błyskawicznie i są przepyszne! Tym razem mamy dla Was przepis na placuszki gruszkowo-cynamonowe z kaszą manną. Wyszły nam przypadkiem, akurat miałam bardzo dojrzałą gruszkę i postanowiłam ją jakoś szybko wykorzystać. Udało się 🙂

Placuszki gruszkowo-cynamonowe z kaszą manną – składniki (na około 20 sztuk):
- 1 dojrzała gruszka,
- 1 jajko,
- 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego lub więcej (kwestia indywidualna),
- 2-3 łyżki serka mascarpone,
- 10-15 łyżek kaszy mannej (wszystko zależy od tego, jak duże jajko i gruszkę użyjecie, dodanie kaszy należy czynić stopniowo i przestać, gdy ciasto będzie miało dość gęstą konsystencję),
- około 1 łyżka masła klarowanego do smażenia.
Placuszki gruszkowo-cynamonowe z kaszą manną – sposób przygotowania
- Najpierw wrzuć do miski obraną gruszkę, jajko, cynamon oraz ser mascarpone i wszystko zblenduj na gładką masę.
- Następnie dodawaj łyżką stopniowo kaszę i mieszaj ciasto.
- Kaszy dodać tyle, aby ciasto miało dość gęstą konsystencję.
- Patelnię nasmaruj odrobiną masła i rozgrzej.
- Ciasto nakładaj za pomocą łyżki. Na mojej patelni zmieściłam 10 placuszków, czyli smażyłam dwie tury 🙂
- Smaż na małym ogniu przez około 2 minuty z każdej strony.
- Placuszki podawaj z ulubionymi dodatkami, u nas były to świeże malinki i szczypta cynamonu.
Spróbujcie także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?