Co powiecie na pyszne, banalnie proste ciasteczka, słodkie ale bez cukru dodanego? Brzmi nieźle? Co więcej – ich przygotowanie zajmuje maksymalnie 15 minut! Oto przepis na ciasteczka kokosowo-owsiane z figą – dla małych i dużych rączek 🙂 Zosia jest ich wielką fanką! Chętnie się nimi zajada podczas długich spacerów… A mamie takie ciasteczka pasują idealnie do południowej kawki… Zapraszam Was serdecznie na pyszne ciasteczka kokosowo-owsiane z figą 🙂

Składniki (15 sztuk):
- 1 szklanka płatków owsianych górskich,
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych niesiarkowanych,
- 1 średnie jajko,
- 1 średni dojrzały banan,
- 3 świeże figi,
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej.
Sposób przygotowania
- Najpierw piekarnik nagrzewamy na 180 stopni, a blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Następnie jajko, banana i sodę oczyszczoną blendujemy na gładką masę. Figi obieramy i kroimy w kostkę.
- Później do masy bananowej dorzucamy płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz pokrojone figi. Całość dokładnie mieszamy łyżką.
- Na koniec zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kuleczki, a następnie spłaszczamy je na kształt ciasteczek. Wykładamy na blaszkę i pieczemy przez około 10-12 minut 🙂
Ostrzegam – jeszcze ciepłe ciasteczka smakują obłędnie!
JEDNO CIASTECZKO, TO:
około 68kcal
Białko: 1,6g
Węglowodany: 10,3g
Tłuszcz: 2,8g
Błonnik pokarmowy: 1,6g
Ładunek glikemiczny: 4,3
Ten przepis po raz kolejny udowadnia, że można stworzyć pyszne, zdrowe słodkości bez dodatku rafinowanego cukru. To wcale nie jest trudne, wystarczą tylko dobre chęci i zaglądanie na mojego bloga 🙂
Spróbujcie także klasyczne ciasteczka kokosowo-owsiane 🙂 Polecam także zaskakujące ciasteczka z buraka.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂