Co powiecie na pyszne, banalnie proste ciasteczka, słodkie ale bez cukru dodanego? Brzmi nieźle? Co więcej – ich przygotowanie zajmuje maksymalnie 15 minut! Oto przepis na ciasteczka kokosowo-owsiane z figą – dla małych i dużych rączek 🙂 Zosia jest ich wielką fanką! Chętnie się nimi zajada podczas długich spacerów… A mamie takie ciasteczka pasują idealnie do południowej kawki… Zapraszam Was serdecznie na pyszne ciasteczka kokosowo-owsiane z figą 🙂
Na początek kilka słów o figach
Figi to przede wszystkim bogactwo błonnika pokarmowego. Znajdziemy w nich także miedź, potas, magnez, oraz wapń. Zarówno świeże, jak i suszone figi są skarbnicą witamin, m.in. A, C, E oraz witamin z grupy B. Figi to kluczowy składnik diety śródziemnomorskiej, która jest uznawana za symbol długiego życia.
Warto wiedzieć, że te jesienne owoce zawierają wyjątkowe fitoskładniki związane z minerałami, takimi jak biodostępny potas i sód, które odżywiają i budują neuroprzekaźniki przy jednoczesnym wsparciu neuronów i synaps w mózgu. Figa, choć jest małym owocem, to jednak o wielkiej sile. Może zapobiegać chorobie Alzheimera, Parkinsona, demencji i innym chorobom neurologicznym.
Ponadto, warto wiedzieć, że figi podobnie jak daktyle, są jednym z najskuteczniejszych pokarmów oczyszczających jelita. Skórki fig odżywiają dobre bakterie, a jednocześnie, dzięki swoim antyseptycznym właściwościom, zabijają bakterie i pasożyty oraz usuwają pleśń i metale ciężkie. Figi skutecznie łagodzą wiele problemów układu pokarmowego, w tym zapalenie uchyłków, zapalenie wyrostka, czy zapalenie jelita grubego.
Ciasteczka kokosowo-owsiane z figą – składniki (15 sztuk):
- 1 szklanka płatków owsianych górskich (jeśli zależy Ci na wersji bezglutenowej, to użyj płatków owsianych bez glutenu, lub płatków jaglanych),
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych niesiarkowanych,
- 1 średnie jajko,
- 1 średni dojrzały banan,
- 3 świeże figi,
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej.
Sposób przygotowania
- Najpierw piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, funkcja góra-dół, a blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Następnie jajko, banana i sodę oczyszczoną blendujemy na gładką masę. Figi obieramy i kroimy w kostkę.
- Później do masy bananowej dorzucamy płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz pokrojone figi. Całość dokładnie mieszamy łyżką.
- Na koniec zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kuleczki, a następnie spłaszczamy je na kształt ciasteczek. Wykładamy na blaszkę i pieczemy przez około 10-12 minut 🙂
Ostrzegam – jeszcze ciepłe ciasteczka smakują obłędnie!
JEDNO CIASTECZKO, TO:
około 68 kcal
Białko: 1,6 g
Węglowodany: 10,3 g
Tłuszcz: 2,8 g
Błonnik pokarmowy: 1,6 g
Ładunek glikemiczny: 4,3
Ten przepis po raz kolejny udowadnia, że można stworzyć pyszne, zdrowe słodkości bez dodatku rafinowanego cukru. To wcale nie jest trudne, wystarczą tylko dobre chęci i zaglądanie na mojego bloga 🙂
W mojej książce: “Słodycze bez cukru i słodzików” czeka na Was aż 107 takich słodkich i zdrowych propozycji 🙂
Spróbujcie jeszcze klasyczne ciasteczka kokosowo-owsiane 🙂 Polecam także zaskakujące ciasteczka z buraka.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂