Przepis na bardzo proste i szybkie ciasteczka o smaku banana 🙂 Potrzebne są tylko dwa składniki! Ciasteczka nie zawierają jajek, a amarantus to zboże bezglutenowe więc z powodzeniem mogą je jeść osoby nietolerujące jaj, czy glutenu. Jestem pewna, że zasmakują także najmłodszym! 🙂 Oto wspaniałe amarantuski bananowe.
Amarantuski bananowe – składniki (na 10 sztuk):
- 1 średni banan,
- amarantus ekspandowany, 2 szklanki.
Sposób przygotowania
Najpierw banana zblenduj na gładką masę.
Następnie dodaj do niej amarantus.
Całość zamieszaj łyżką aby składniki się połączyły.
Dodaj mniej lub więcej amarantusa w zależności od konsystencji masy. Musi być taka, aby łatwo można było z niej lepić kuleczki wielkości raffaello.
Następnie delikatnie je spłaszcz i wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia.
Ciasteczka piecz przez około 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego! 🙂
JEDNO CIASTECZKO TO:
około 35kcal
Białko: 1,0g
Węglowodany: 6,1g
Tłuszcz: 0,4g
Błonnik pokarmowy: 0,7g
Ładunek glikemiczny: 2,5
Pieczecie sami ciasteczka, czy raczej kupujecie w marketach? Jeśli pozostajecie przy drugiej opcji, to zawsze czytajcie etykiety. Choć już coraz częściej można dostać ciastka z prostym składem, to jednak wciąż pojawiają się takie z utwardzonym olejem i niepotrzebnymi dodatkami, które źle wpływają na nasz organizm. Ja namawiam do samodzielnych, domowych wypieków, bo wtedy dokładnie wiemy, z czego składa się nasz deser 🙂 Tym bardziej, jeśli chcemy podać coś słodkiego naszym dzieciom – warto, aby było to przede wszystkim zdrowe! 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂