Kto z nas nie lubi ciasteczek? Ja uwielbiam! A jeśli wiem, z jakich dokładnie składników są zrobione i wiem, że nie mają w sobie niepotrzebnych wzmacniaczy smaku, czy też dodatkowego cukru, to tym bardziej chętnie po nie sięgam 🙂 Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasteczka owsiane z dodatkiem nasion słonecznika i suszoną żurawiną. Jest też w nich nutka masła orzechowego i to wszystko sprawia, że ciasteczka są obłędnie pyszne! Idealne jako przekąska dla maluchów, są mięciutkie w środku. Moja prawie 2 letnia Zosia przepada za nimi! 🙂
Ciasteczka owsiane – składniki (na około 20 sztuk):
- 2 bardzo dojrzałe banany,
- 4 łyżki płatków owsianych górskich,
- 2 garście suszonej żurawiny,
- 4 spore garście nasion słonecznika,
- 4 łyżki masła orzechowego 100%,
- 2 jajka od szczęśliwej kurki,
- 4 łyżki płatków jaglanych
Ciasteczka owsiane – sposób przygotowania
- Najpierw nastawiam piekarnik na 180 stopni, grzanie góra-dół, a blaszkę wykładam papierem do pieczenia.
- Następnie w miseczce rozgniatam banany za pomocą widelca.
- Dodaję do bananów żółtka jaj, a białka ubijam na sztywno w osobnym naczyniu.
- Później do bananów i żółtek dodaję pozostałe składniki, czyli płatki, nasiona słonecznika, suszoną żurawinę i masło orzechowe. Wszystko dokładnie mieszam łyżką aby składniki się połączyły.
- Na koniec dodaję do masy ubite wcześniej białka jaj i delikatnie mieszam całość.
- Gotową masę nakładam łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ciasteczka piekę przez około 15-20 minut, najlepiej w trakcie sprawdzać, czy z wierzchu są już odpowiednio zarumienione 🙂
- Po wystygnięciu zdejmuję upieczone ciasteczka z blaszki i jem! 🙂
SMACZNEGO! 🙂 Mam nadzieję, że Wam również te ciasteczka zasmakują!
A może macie ochotę na inne rodzaje ciastek? Sprawdźcie:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?