Pieczony batat z fetą i cebulką, czyli pomysł na rozgrzewającą kolację lub dodatek do obiadu. Danie możemy zjeść solo lub np. z dodatkiem sadzonych jajek czy upieczonej ryby. Szybkie, proste i bardzo smaczne! Bataty, które stanowią podstawę tego przepisu, stanowią cenne źródło węglowodanów oraz witamin i składników mineralnych, a także substancji takich, jak beta-karoten czy luteina. Ich właściwości są szczególności cenione przez diabetyków oraz osoby uprawiające sport. Bataty cechuje relatywnie niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, lekkostrawność, duża zawartość wysokoenergetycznej skrobi oraz silne działanie przeciwutleniające. Serdecznie zapraszam do przepisu! 🙂
Pieczony batat z fetą i cebulką – składniki:
- 1 cebulka,
- 100g fety,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 1 batat, około 250g,
- szczypta ziół prowansalskich.
Sposób przygotowania
Najpierw pokrój w kostkę batata. Następnie posiekaj cebulkę, a fetę rozkrusz na kawałki. Składniki umieść w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą z oliwek i dopraw ziołami prowansalskimi. Wymieszaj. Zapiekaj w rozgrzanym do 210 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 30 minut.
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA CAŁOŚCI:
około 590 kcal
Białko: 18,9 g
Węglowodany: 59,7 g
Tłuszcz: 31,4 g
Błonnik pokarmowy: 8,6 g
Ładunek glikemiczny: 25,0
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂