Nie wiem jak Wy, ale my uwielbiamy gofry owsiane, szczególnie na weekendowe na śniadanie 🙂 Te robi się naprawdę błyskawicznie i świetnie smakują zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnie. Przepis, jaki udało mi się stworzyć jest bardzo łatwy. Na zachętę dodam, że gofry owsiane to najlepsza i zdrowa wersja gofrów o niskim indeksie glikemicznym! Zachęcam do wypróbowania 🙂
Gofry owsiane – składniki (na 8 sztuk):
- 2 szklanki płatków owsianych górskich (tutaj o właściwościach płatków),
- 2 jajka,
- 1 szklanka wody gazowanej,
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego (jeśli planujecie zjeść gofry na słodko).
- 1 łyżka oleju kokosowego/masła klarowanego do wysmarowania gofrownicy.
Sposób przygotowania
Jak już pisałam wcześniej, jest to naprawdę bardzo prosty przepis, zatem wszystko, co musicie zrobić to zblendować składniki na gładką masę 🙂
Najpierw wrzucam płatki owsiane do naczynia i blenduję je na mąkę. Bardzo ważne jest, aby zblendować je dokładnie! Następnie wbijamy jajka, dodajemy sodę, wodę i opcjonalnie cynamon i jeszcze raz wszystko blendujemy. Gofrownicę nagrzewamy i smarujemy olejem kokosowym. Wylewamy ciasto. Moja gofrownica jest na 4 sztuki gofrów, zatem piekę je w dwóch turach. Piekę je przez około 4-5 minut, warto zaglądać w trakcie czy się nie rumienią zbyt mocno.
Gotowe! 🙂
Jedna sztuka bez dodatków to:
około 130 kcal
Białko: 4,8g
Węglowodany: 19,3g
Tłuszcz: 4,4g
Błonnik pokarmowy: 2,0g
Ładunek glikemiczny: 6,8 (IG = 39,7)
Ja zazwyczaj serwuję je z dodatkiem pysznych owoców, ale można zjeść także w wersji wytrawnej. Przykładowo z sadzonym jajkiem i warzywami. Pomysłów jest mnóstwo.
Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu i zachęcam Was do eksperymentowania w kuchni ale zawsze w zdrowszej wersji!
Inny pomysł na gofry? Może zainteresują Cię gofry twarogowe z waniliową nutą? 🙂
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂