Sadzone jajka na czerwonych warzywach

357

Sadzone jajka na czerwonych warzywach to idealna propozycja rozgrzewającego, jesiennego śniadanka. Na naszym stole często gości to danie, bo jest pyszne, szybkie w przygotowaniu i bardzo sycące. Polecam wszystkim, którzy chcą zjeść bardzo odżywcze śniadanie i być najedzonym na długi czas. Jajka idealnie wpisują się w model śniadania białkowo-tłuszczowego, który daje poczucie sytości na dłużej. Przypominam także, że jajka są obowiązkowym elementem w zdrowej diecie, a dlaczego, przeczytacie tutaj.

Sadzone jajka na czerwonych warzywach – składniki (2 porcje):

  • 4 jajka,
  • łyżka masła klarowanego,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • mała czerwona cebulka,
  • 2 pomidory malinowe,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania

Najpierw drobno siekamy cebulkę.

Pomidorki oraz paprykę kroimy w małą kostkę.

Następnie na patelni rozgrzewamy masło klarowanego wraz z oliwą z oliwek.

Wrzucamy warzywa i podsmażamy tak długo, aż pomidory nieco odparują.

W tym czasie doprawiamy całość solą i pieprzem.

Następnie wbijamy jajka i trzymamy danie na ogniu tak długo, aż nie zetnie się białko.

Można zrobić to przykrywając patelnię.

Tak przygotowane jajka podajemy obowiązkowo z zieleniną, polecam rukolę oraz kiełki rzodkiewki. Zajadamy z kromką dobrego pieczywa.

Smacznego! 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie  Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij