Sadzone jajka na czerwonych warzywach to idealna propozycja rozgrzewającego, jesiennego śniadanka. Na naszym stole często gości to danie, bo jest pyszne, szybkie w przygotowaniu i bardzo sycące. Polecam wszystkim, którzy chcą zjeść bardzo odżywcze śniadanie i być najedzonym na długi czas. Jajka idealnie wpisują się w model śniadania białkowo-tłuszczowego, który daje poczucie sytości na dłużej. Przypominam także, że jajka są obowiązkowym elementem w zdrowej diecie, a dlaczego, przeczytacie tutaj.
Sadzone jajka na czerwonych warzywach – składniki (2 porcje):
- 4 jajka,
- łyżeczka masła klarowanego,
- łyżka oliwy z oliwek,
- mała czerwona cebulka,
- 2 pomidory malinowe,
- 1/2 czerwonej papryki,
- szczypta soli, pieprzu i chilli.
Sposób przygotowania
Najpierw drobno siekamy cebulkę.
Pomidorki oraz paprykę kroimy w małą kostkę.
Następnie na patelni rozgrzewamy masło klarowane wraz z oliwą z oliwek.
Później wrzucamy warzywa i podsmażamy tak długo, aż pomidory nieco odparują.
W tym czasie doprawiamy całość solą, pieprzem i chilli.
Następnie wbijamy jajka i trzymamy danie na ogniu tak długo, aż nie zetnie się białko.
Można zrobić to przykrywając patelnię.
Tak przygotowane jajka podajemy obowiązkowo z zieleniną, polecam rukolę oraz kiełki rzodkiewki. Zajadamy z kromką dobrego pieczywa (lub bez :)).
Smacznego! 🙂
Jedna porcja bez dodatków to:
około 220 kcal
Białko: 8,9g
Węglowodany: 15,3g
Tłuszcz: 14,3g
Błonnik pokarmowy: 4,1g
Ładunek glikemiczny: 2,5
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂