Wegetariańskie leczo z czerwoną fasolą

4K

Kuchnia bezmięsna może być naprawdę pyszna, chcesz się o tym przekonać? Wypróbuj pyszne wegetariańskie leczo z czerwoną fasolą 🙂 Gwarantuję, że zachwyci Cię smakiem, prostotą i szybkością wykonania – tylko 20 minut i masz zdrowy obiad z głowy 🙂

Wegetariańskie leczo z czerwoną fasolą

To danie wygląda tak pięknie i kolorowo, że ach chce się je jeść! Pamiętajcie, że zgodnie z najnowszymi zaleceniami WHO, mięso powinno gościć na naszych stołach nie częściej niż 2-3 razy w tygodniu! Zatem taka propozycja dania wegetariańskiego pasuje idealnie do tych wytycznych.

Wegetariańskie leczo z czerwoną fasolą – składniki (4 porcje):

  • 1 puszka czerwonej fasoli – 400g,
  • żółta papryka,
  • czerwona papryka,
  • 1 puszka krojonych pomidorów – 400g,
  • 1 średnia cukinia,
  • czerwona cebulka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek i 1 łyżka masła klarowanego,
  • posiekana natka pietruszki, 2 łyżki,
  • starty parmezan, 4 łyżki.

Sposób przygotowania

Na początek cebulkę drobno siekamy, czosnek obieramy i również siekamy w mniejsze kawałki. Następnie w głębokiej patelni rozgrzewamy masło i oliwę i wrzucamy cebulę wraz z czosnkiem. Podsmażamy aż cebulka się zeszkli.
W tym czasie myjemy pozostałe warzywa. Cukinię kroimy w kostkę, a papryki w podłużne paski. Później cukinię i papryki dodajemy do podsmażonej cebulki i całość doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wszystko mieszamy i smażymy przez około 5 minut.
Fasolę porządnie płuczemy na sitku i dodajemy do pozostałych warzyw. Zalewamy wszystko pomidorami, dodajemy koncentrat, mieszamy i dusimy pod przykryciem około 10-15 minut.
Na koniec gotowe danie możemy przed podaniem posypać startym parmezanem oraz natką pietruszki. Pychotka! 🙂

Leczo proponuję serwować z ryżem, kaszą, komosą ryżową albo kromką żytniego chlebka. Chociaż solo również smakuje wyśmienicie!

SMACZNEGO!

1 PORCJA TO:
około 295kcal
Białko: 15,7g
Węglowodany: 39,0g
Tłuszcz: 10,2g
Błonnik pokarmowy: 10,8g
Ładunek glikemiczny: 12,4

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij