Fani serników znajdą się zawsze, prawda? 🙂 A co powiecie na to, aby nieco poeksperymentować ze smakiem tego tradycyjnego ciasta i przy okazji także stworzyć jego zdrowszą wersję? Dziś przedstawiam Wam przepis na przepyszny, puszysty, rozpływający się w ustach sernik. Z pewnością jest to ciasto, którym zaskoczycie swoich gości na niejednej imprezie! Oto aromatyczny sernik z nutką pomarańczy, którego musicie koniecznie spróbować!

Aromatyczny sernik z nutką pomarańczy – składniki (tortownica 22cm):
Na spód ciasta
- 250g płatków owsianych górskich,
- 1 czubata łyżka miodu pszczelego,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 30g masła.
Na ciasto
- 500g twarogu na sernik (np. ser Jana),
- 100g cukru kokosowego,
- 30g mąki pszennej,
- 5 jaj,
- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego,
- starta skórka z 1/2 pomarańczy,
- 80g masła.
Na polewę
- 40g gorzkiej czekolady minimum 70% kakao,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego.
Sposób przygotowania
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik na 160 stopni z termoobiegiem.
Spód ciasta
- Najpierw połowę płatków owsianych zmiel blenderem na mąkę.
- Następnie w garnuszku roztop masło, dodaj płatki, miód, cynamon oraz 1/3 szklanki wody. Gotuj przez chwilkę i wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
- Później chwilkę odczekaj aż masa wystygnie, następnie wyłóż nią spód tortownicy. Masa może być bardzo lepka, proponuję zrobić to zwilżonymi dłońmi.
- Tortownicę z przygotowanym spodem włóż do piekarnika na około 10 minut.
Ciasto
Może wydać Ci się to dziwne, ale nie będziesz potrzebować żadnego miksera do ubijania białek. Wszystkie składniki należy umieścić w misce (kolejność jest bez znaczenia) i zblendować, ot cała filozofia!
- Najpierw w misce umieszczamy jaja (żółtka z białkami), ser, cukier, aromat, mąkę oraz masło. Następnie wszystko blendujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy startą skórkę pomarańczy i całość mieszamy.
- Później wylewamy masę serową na wcześniej upieczony spód.
- Sernik pieczemy w temp. 160 stopni z termoobiegiem przez 70 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik jeszcze przez 10 minut.
Polewa
- W małym garnuszku roztapiamy czekoladę i olej kokosowy (można zastąpić masłem).
- Zdobimy ciasto po ostygnięciu.

Ciekawostka dietetyczna
Dlaczego użyłam cukru kokosowego?
- ma niski indeks glikemiczny i może być stosowany przez diabetyków,
- jest mniej kaloryczny niż tradycyjny biały cukier,
- znajdziemy w nim potas, cynk, żelazo i witaminę C,
- dzięki zawartej inulinie poziom cukru we krwi po spożyciu cukru kokosowego utrzymuje się na stabilnym poziomie przez okres 2 godzin.
Życzę smacznego wszystkim, którzy skuszą się na ten pyszny wypiek! 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności
Pani Natalio mam piecyk bez termoobiegu,elektryczny.Czy też piec sernik w 160 stopniach i jaki czas pieczenia ? Pozdrawiam.Agata.
Pani Agato, myślę, że 165 stopni, jakieś 80-90 minut 🙂