Sadzone jajka na bakłażanie, czyli posiłek z niskim ładunkiem glikemicznym. Plus kilka ciekawostek o tym zdrowym i fioletowym warzywie.

1.1K

Szukacie pomysłu na szybkie, pyszne śniadanie, jednak nieco inne niż zwykle? No to łapcie przepis na rewelacyjne sadzone jajka na bakłażanie. Są pyszne! Kolejny super sposób na podanie dania z jajkiem. Danie inspirowane kuchnią grecką. Bardzo polecam! 🙂

Pyszne i sycące danie 🙂

Co warto wiedzieć o bakłażanie?

Bakłażan powinien nam się kojarzyć przede wszystkim z przeciwutleniaczami. W jego fioletowej skórce znajdziemy antocyjany i nasuniny. Neutralizują one wolne rodniki i opóźniają proces starzenia organizmu. Bakłażan wykazuje również działanie antynowotworowe. Jest stałym bywalcem diety śródziemnomorskiej, uznawanej za najzdrowszą. Ponadto dzięki zawartemu kwasowi chlorogenowemu i błonnikowi, bakłażan posiada właściwości poprawiające przemianę materii, detoksykujące, obniżające ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Znajdziemy w nim także potas, miedź, magnez, witaminę C, witaminę K i witaminy z grupy B. Witaminy i składniki mineralne są niezwykle istotne dla każdego z nas, o czym pisałam tutaj.
Pamiętamy o tym, aby nigdy nie spożywać bakłażana na surowo, ze względu na znajdująca się w jego składzie toksyczną solaninę.

Jajka sadzone na bakłażanie – składniki (2 porcje):

  • 1 bakłażan,
  • 1 mała czerwona cebulka,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz, czosnek granulowany lub niedźwiedzi,
  • szczypiorek, około 1 łyżka.

Sposób przygotowania

Najpierw myjemy bakłażana, odkrawamy końce i kroimy warzywo w kostkę. Następnie siekamy drobno cebulkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i krótko podsmażamy bakłażana z cebulką. W tym czasie także doprawiamy warzywa. Gdy będą już nieco zarumienione to wbijamy na nie jajka i smażymy pod przykryciem do momentu ścięcia białek. Gotowe danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy z kromką świeżego pieczywa.

Smacznego! 🙂

A jakie są Wasze ulubione propozycje śniadaniowe z jajkami w roli głównej? Stawiacie na omlety, jajecznicę, a może pyszne placuszki? Pamiętajcie, że jajka są bardzo zdrowe i powinny często gościć w Waszym menu pod warunkiem, że nie macie na nie alergii. Więcej o tym, dlaczego warto jeść jajka pisałam tutaj.

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
około 284 kcal
Białko: 14,6 g
Węglowodany: 12,8 g
Tłuszcz: 19,8 g
Błonnik pokarmowy: 4,7 g

Ładunek glikemiczny: 1,4

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie  Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij