Szukacie pomysłu na szybkie, pyszne śniadanie, jednak nieco inne niż zwykle? No to łapcie przepis na rewelacyjne sadzone jajka na bakłażanie. Są pyszne! Kolejny super sposób na podanie dania z jajkiem. Danie inspirowane kuchnią grecką. Bardzo polecam! 🙂
Co warto wiedzieć o bakłażanie?
Bakłażan powinien nam się kojarzyć przede wszystkim z przeciwutleniaczami. W jego fioletowej skórce znajdziemy antocyjany i nasuniny. Neutralizują one wolne rodniki i opóźniają proces starzenia organizmu. Bakłażan wykazuje również działanie antynowotworowe. Jest stałym bywalcem diety śródziemnomorskiej, uznawanej za najzdrowszą. Ponadto dzięki zawartemu kwasowi chlorogenowemu i błonnikowi, bakłażan posiada właściwości poprawiające przemianę materii, detoksykujące, obniżające ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Znajdziemy w nim także potas, miedź, magnez, witaminę C, witaminę K i witaminy z grupy B. Witaminy i składniki mineralne są niezwykle istotne dla każdego z nas, o czym pisałam tutaj.
Pamiętamy o tym, aby nigdy nie spożywać bakłażana na surowo, ze względu na znajdująca się w jego składzie toksyczną solaninę.
Jajka sadzone na bakłażanie – składniki (2 porcje):
- 1 bakłażan,
- 1 mała czerwona cebulka,
- 4 jajka,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz, czosnek granulowany lub niedźwiedzi,
- szczypiorek, około 1 łyżka.
Sposób przygotowania
Najpierw myjemy bakłażana, odkrawamy końce i kroimy warzywo w kostkę. Następnie siekamy drobno cebulkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i krótko podsmażamy bakłażana z cebulką. W tym czasie także doprawiamy warzywa. Gdy będą już nieco zarumienione to wbijamy na nie jajka i smażymy pod przykryciem do momentu ścięcia białek. Gotowe danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy z kromką świeżego pieczywa.
Smacznego! 🙂
A jakie są Wasze ulubione propozycje śniadaniowe z jajkami w roli głównej? Stawiacie na omlety, jajecznicę, a może pyszne placuszki? Pamiętajcie, że jajka są bardzo zdrowe i powinny często gościć w Waszym menu pod warunkiem, że nie macie na nie alergii. Więcej o tym, dlaczego warto jeść jajka pisałam tutaj.
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
około 284 kcal
Białko: 14,6 g
Węglowodany: 12,8 g
Tłuszcz: 19,8 g
Błonnik pokarmowy: 4,7 g
Ładunek glikemiczny: 1,4
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂