Babeczki jajeczne z warzywami to absolutny hit jeśli chodzi o ciekawe „przemycenie” warzyw w diecie małych dzieci. Babeczki wyglądają i są bardzo apetyczne, a małe rączki chętnie po nie sięgają 🙂 W sumie, duże rączki także… Zachęcam do skorzystania z tego prostego przepisu, a także do eksperymentowania z różnymi warzywami. Ja tym razem dodałam do babeczek czerwoną paprykę, zielony groszek i szczypiorek, ale można spróbować je w wersji z innymi warzywami 🙂
Babeczki jajeczne z warzywami – składniki (na 10 sztuk):
- 5 jajek,
- 3 łyżki zielonego groszku konserwowego,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
- opcjonalnie ulubione przyprawy, np. szczypta soli, pieprzu, ziół prowansalskich,
- do wykonania babeczek potrzebne są także sylikonowe foremki.
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, funkcja góra-dół.
- Paprykę pokrój w drobną kostkę, a zielony groszek porządnie przepłucz.
- Jajka wbij do miseczki, rozbełtaj i opcjonalnie dopraw do smaku.
- Do każdej foremki wrzuć trochę groszku i papryki.
- Zalej warzywa jajkiem (proporcjonalnie, aby wystarczyło na 10 foremek).
- Na koniec posyp każdą z porcji szczypiorkiem.
- Zapiekaj babeczki przez około 20 minut, a po tym czasie odstaw na chwilę do wystygnięcia i wyciągnij z foremek.
SMACZNEGO! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 SZTUKI:
około 42 kcal
Węglowodany: 1,5 g
Białko: 3,4 g
Tłuszcz: 2,4 g
Błonnik pokarmowy: 0,4 g
Ładunek glikemiczny: 0,4
Takie babeczki to fajny pomysł na śniadanie lub kolację. Szczerze polecamy, u nas sprawdzają się doskonale!
Spróbujcie także pyszne, puchate kluseczki z kaszy manny 🙂
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
A czy do tego przepisu nie są potrzebne przyprawy?
Ja nie dodałam żadnych, nam wystarczył posiekany szczypiorek 🙂 Ale oczywiście wedle uznania, można dodać odrobinę soli, pieprzu czy np. ziół prowansalskich. Pozdrawiam!