Babeczki jajeczne z warzywami – przysmak nie tylko dla najmłodszych! :)

2.9K

Babeczki jajeczne z warzywami to absolutny hit jeśli chodzi o ciekawe “przemycenie” warzyw w diecie małych dzieci. Babeczki wyglądają i są bardzo apetyczne, a małe rączki chętnie po nie sięgają 🙂 W sumie, duże rączki także… Zachęcam do skorzystania z tego prostego przepisu, a także do eksperymentowania z różnymi warzywami. Ja tym razem dodałam do babeczek czerwoną paprykę, zielony groszek i szczypiorek, ale można spróbować je w wersji z innymi warzywami 🙂

babeczki jajeczne z warzywami
Kolorowe, wytrawne, jajeczne babeczki 🙂
babeczki jajeczne z warzywami
Smakują wspaniale! 🙂

Babeczki jajeczne z warzywami – składniki (na 10 sztuk):

  • 5 jajek,
  • 3 łyżki zielonego groszku konserwowego,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • opcjonalnie ulubione przyprawy, np. szczypta soli, pieprzu, ziół prowansalskich,
  • do wykonania babeczek potrzebne są także sylikonowe foremki.

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, funkcja góra-dół.
  2. Paprykę pokrój w drobną kostkę, a zielony groszek porządnie przepłucz.
  3. Jajka wbij do miseczki, rozbełtaj i opcjonalnie dopraw do smaku.
  4. Do każdej foremki wrzuć trochę groszku i papryki.
  5. Zalej warzywa jajkiem (proporcjonalnie, aby wystarczyło na 10 foremek).
  6. Na koniec posyp każdą z porcji szczypiorkiem.
  7. Zapiekaj babeczki przez około 20 minut, a po tym czasie odstaw na chwilę do wystygnięcia i wyciągnij z foremek.

SMACZNEGO! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 SZTUKI:
około 42 kcal
Węglowodany: 1,5 g
Białko: 3,4 g
Tłuszcz: 2,4 g
Błonnik pokarmowy: 0,4 g
Ładunek glikemiczny: 0,4

Takie babeczki to fajny pomysł na śniadanie lub kolację. Szczerze polecamy, u nas sprawdzają się doskonale!

Spróbujcie także pyszne, puchate kluseczki z kaszy manny 🙂

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Join the Conversation

  1. A czy do tego przepisu nie są potrzebne przyprawy?

    1. Natalia Autor says:

      Ja nie dodałam żadnych, nam wystarczył posiekany szczypiorek 🙂 Ale oczywiście wedle uznania, można dodać odrobinę soli, pieprzu czy np. ziół prowansalskich. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij