Moi Kochani, serdecznie zapraszam Was na kolejną propozycję obiadową z serii tych najprostszych i na kilka dni. Wiem, wiem, spodoba się zabieganym mamom, ale gwarantuję, że tatusiowie też będą zachwyceni! 🙂 Meksykańskie burrito z patelni z mięsem mielonym z indyka to danie, które przygotujecie błyskawicznie i wystarczy Wam na kilka dni 🙂 Możecie zjeść je w taki sposób, w jaki ja proponuję poniżej, czyli po prostu z ryżem, a możecie zawinąć farsz w pełnoziarnistą tortillę. Także jak wolicie 🙂 Serdecznie zachęcam do przetestowania kolejnego, pysznego i prostego przepisu 🙂
Składniki (6 porcji):
- 600g mielonego mięsa z indyka,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 1 cebulka,
- 2 pomidory,
- 255g czerwonej fasoli z puszki (masa netto),
- 285g kukurydzy konserwowej (masa netto; duża puszka z Lidla:)),
- 500ml passaty pomidorowej,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub świeżej kolendry,
- 200g ryżu basmati (masa suchego ryżu),
- szczypta soli, czarnego pieprzu, 1/4 łyżeczki płatków chilli, łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki oregano.
Sposób przygotowania
Cebulkę posiekaj i przesmaż na oliwie. Następnie dodaj mięso i przyprawy, przesmaż. Dodaj odsączoną fasolę, kukurydzę, pokrojone pomidory oraz passatę. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu w garnuszku. Na koniec wymieszaj ugotowany ryż z zawartością patelni i udekoruj natką pietruszki.
Jedna z 6 porcji, to:
około 411 kcal
Białko: 29,1g
Węglowodany: 53,3g
Tłuszcz: 10,8g
Błonnik pokarmowy: 7,0g
Ładunek glikemiczny: 21,1 (IG = 45,8)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂