Placuszki jogurtowe to sposób na pyszne śniadanie, przekąskę lub podwieczorek. U nas sprawdzają się zawsze! Podaję je najczęściej z dodatkiem pasty orzechowej i świeżymi, sezonowymi owocami. Wtedy smakują najlepiej i w zasadzie jest to nasz deser 🙂 Jak widzicie zastosowanie placuszków jogurtowych jest ogromne, zatem czas podzielić się z Wami tym prostym przepisem! 🙂
Placuszki jogurtowe – składniki (10 sztuk):
- 250g jogurtu naturalnego,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej,
- 2 łyżki płynnego oleju kokosowego,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania
Przygotowanie tych placuszków jest szybkie i przyjemne 😉
Najpierw wbijamy do miski jajka.
Następnie dodajemy jogurt naturalny, mąkę, olej kokosowy i proszek do pieczenia.
Wszystkie składniki miksujemy na gładkie ciasto.
Rozgrzewamy patelnię i nakładamy ciasto łyżką delikatnie spłaszczając placuszki.
Smażymy na małym ogniu z obu stron do zarumienienia.
Placuszki pysznie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno zatem spokojnie mogą nam towarzyszyć jako przekąska podczas długich spacerów 🙂
Smacznego!
Jeśli jesteś mamą, a Twój maluch nie przepada za zjedzeniem jajka w formie gotowanej czy też jajecznicy, to spróbuj serwować mu różnego rodzaju placuszki. Na moim blogu znajdziesz wiele przepisów na nie. Zapraszam do korzystania z nich! 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂