Czy lubicie orzeźwiające, mniej słodkie ciasta? Jeśli tak, to poniższe ciasto cytrynowe z makiem będzie dla Was idealne! Nie jest dosładzane żadnym słodzikiem, jedynie dodałam do niego dojrzałego banana. Wyszło naprawdę bardzo smaczne. Polecam wypróbować, szczególnie, jeśli zalega Wam mak w kuchennej szafce. Będziecie pozytywnie zaskoczeni smakiem 🙂 Zapraszam do prostego przepisu i zachęcam do pieczenia 🙂 Na końcu dodałam wartości odżywcze tej pyszności, abyście wiedzieli, ile kalorii kryje się w jednym kawałku 🙂
Ciasto cytrynowe z makiem – składniki (tortownica o srednicy 22cm; 10 porcji ciasta):
- 1 duży dojrzały banan,
- 1 mała cytryna,
- 4 łyżki maku niebieskiego,
- 180g mąki orkiszowej jasnej,
- 3/4 szklanki mleka 2%,
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania
Najpierw należy sparzyć cytrynę, zetrzeć z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach i wycisnąć sok.
Następnie dodajemy banana i rozgniatamy go widelcem.
Na koniec dodajemy mleko oraz oleje rzepakowy i dokładnie wszystko mieszamy.
Do drugiej miski wrzucamy mąkę, mak, proszek do pieczenia i sodę. Również wszystko mieszamy.
Na koniec suche składniki wrzucamy do mokrych i mieszamy wszystko do połączenia się.
Gotowe ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, funkcja góra-dół.
Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i czekamy aż przestygnie.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI CIASTA:
149kcal
Białko: 3,8g
Węglowodany: 18,5g
Tłuszcz: 7,2g
Błonnik pokarmowy: 2,2g
Ładunek glikemiczny: 13,6
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂