Lubicie szpinak? U mnie gości on najczęściej w zielonych koktajlach, ale także jako składnik pysznych sałatek. Właśnie dziś podzielę się z Wami przepisem na jedną z nich. Oto sałatka ze szpinakiem, bardzo prosta, szybka i pyszna. U nas sprawdziła się idealnie jako dodatek do dań grillowych podczas rodzinnej imprezy, wszystkim bardzo smakowała! 🙂 Łapcie przepis i korzystajcie 🙂
Sałatka ze szpinakiem – składniki (na 6-8 porcji):
- szpinak baby, 300g,
- 1 pomidor malinowy,
- 1 zielony ogórek,
- czerwona cebulka,
- żółta papryka,
- 4 łyżki nasion słonecznika,
- suszone pomidory w oleju, 1 słoik (285g),
- około 2 łyżki tartego parmezanu na wierzch sałatki,
- dressing: 4 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami, 1 łyżka soku z cytryny, pół łyżeczki musztardy, szczypta suszonej czerwonej papryki, soli i pieprzu.
Sałatka ze szpinakiem – sposób przygotowania
- Najpierw myję i osuszam liście szpinaku.
- Następnie myję, osuszam i kroję w kostkę pozostałe warzywa – paprykę, pomidora, ogórka i cebulkę.
- Umieszczam warzywa w dużej misce.
- Później dodaję pokrojone suszone pomidory oraz nasiona słonecznika.
- W małej miseczce mieszam ze sobą dokładnie składniki na dressing.
- Na koniec dodaję dressing do sałatki i bardzo dokładnie mieszam.
- Gotową sałatkę posypuję startym parmezanem.
Smacznego! 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂