Omlet z papryką, cebulką, serem i wędliną

11.2K

Nie będę ukrywać, że zdecydowanie wolę śniadania na słodko, ale od czasu do czasu zdarza mi się śniadanie w innej wersji 🙂 Wtedy najczęściej stawiam na omlety – uwielbiam je! Są szybkie w przygotowaniu, pyszne i sycące. W zależności od tego, co akurat mam w lodówce, mogę stworzyć przeróżne kompozycje smakowe. Dziś jedno z moich ulubionych połączeń – omlet z papryką, cebulką, serem i wędliną.

omlet z papryką, cebulką, serem i szynką
Pyszny i sycący omlet na dobry początek dnia! 🙂

Omlet z papryką, cebulką, serem i wędliną – składniki:

  • 2 jajka od szczęśliwej kurki,
  • 1 plaster polędwicy sopockiej (12g),
  • 1 plaster żółtego sera,
  • 1/3 czerwonej papryki,
  • 1/3 białej cebulki,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • szczypta soli i pieprzu.

Omlet z papryką, cebulką, serem i szynką – sposób przygotowania

Ponieważ zjadam taki omlet na śniadanie, cenię sobie prostotę jego wykonania. W zasadzie w czasie, gdy zostawiam go na patelni, pędzę do łazienki aby się ogarnąć 🙂 Wracam i pyszne śniadanko jest gotowe! 🙂

Najpierw paprykę, szynkę i cebulkę siekam w kostkę. Następnie na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam przygotowane warzywa z wędliną. Później do miseczki wbijam jajka i rozbełtuje je widelcem, dodaję szczyptę soli, pieprzu oraz kawałki żółtego sera. Gotową jajeczno-serową masą zalewam zawartość patelni i przykrywam pokrywką. Omlet pozostawiam na małym ogniu na około 5 minut aby doszedł do siebie 🙂 Gdy jest gotowy posypuję go świeżym szczypiorkiem i jem! 🙂 SMACZNEGO! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE:
około 359 kcal
Białko: 21,3 g
Węglowodany: 7,1 g
Tłuszcz: 27,0 g
Błonnik pokarmowy: 1,7 g
Ładunek glikemiczny: 1,0

Omlet to klasyczny przykład śniadania białkowo-tłuszczowego. Jeśli chcesz dowiedzieć się kilku słów więcej na ten temat, zajrzyj tutaj.

Inne pomysły na omlet? Sprawdź te przepisy:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Join the Conversation

  1. Siema, a trzeba ten omlet obracać na patelni czy nie?

    1. Natalia Autor says:

      Można obrócić 🙂 Ale jeśli zetnie się pod przykryciem, to nie trzeba. Co kto lubi, ja wolę jak jest z dwóch stron 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij