Serniczek na szybko sprawdzi się jako wysokobiałkowe śniadanko albo przekąska, którą możecie zabrać ze sobą w drogę. Jak sama nazwa wskazuje jest to szybki przepis, tak aby można było go przygotować o poranku. Nie jest to tradycyjny placek, nie zawiera dodanego cukru ani żadnego zamiennika, zatem nie zaspokoimy nim ochoty na słodkie. Ale możemy dodać do niego pyszne, sezonowe owoce lub słodzik i cieszyć się słodkim smakiem! 🙂
Serniczek na szybko – składniki (foremka 23x15cm; 6 porcji):
- 250 g twarogu półtłustego,
- 3 jajka,
- kasza manna razowa, 3 łyżki,
- kilka kropli aromatu waniliowego lub szczypta sproszkowanej wanilii,
- olej kokosowy, masło lub masło klarowane do natłuszczenia formy (odrobina),
- owoce sezonowe do podania.
Serniczek na szybko – sposób przygotowania
1. Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, opcja góra-dół.
2. Następnie oddzielamy żółtka od białek i ubijamy białka na sztywno.
3. W osobnej misce blendujemy na gładką masę pozostałe składniki, czyli: twaróg, żółtka, kaszę i aromat waniliowy.
4. Na koniec dodajemy ubite białka i mieszamy łyżką do połączenia się składników.
5. Ciasto przelewamy do natłuszczonej masłem foremki.
5. Pieczemy przez około 20-30 minut w rozgrzanym piekarniku i podajemy z sezonowymi owocami.
Uwaga! 🙂
Jeśli chcesz, aby serniczek był słodszy, to dodaj do niego np. odrobinę sproszkowanej stewii.
Smacznego! 🙂
Jedna porcja bez uwzględnienia owoców, to:
około 107 kcal
Białko: 10,3g
Węglowodany: 5,8g
Tłuszcz: 4,4g
Błonnik pokarmowy: 0,2g
Ładunek glikemiczny: 0,4 (IG = 8,5)
Jeśli szukasz podobnych przepisów na zdrowe słodkości, koniecznie sprawdź moją książkę! Znajdziesz w niej aż 107 wspaniałych propozycji! 🙂
A w moim internetowym sklepie jest dostępna także kontynuacja książki w postaci e-booka z kolejnymi przepisami, tym razem także z wykluczeniem glutenu i laktozy 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂