Serniczek na szybko sprawdzi się jako wysokobiałkowe śniadanko albo przekąska, którą możecie zabrać ze sobą w drogę. Jak sama nazwa wskazuje jest to szybki przepis, tak aby można było go przygotować o poranku. Nie jest to tradycyjny placek, nie zawiera dodanego cukru ani żadnego zamiennika, zatem nie zaspokoimy nim ochoty na słodkie. Ale możemy dodać do niego pyszne, sezonowe owoce i cieszyć się słodkim smakiem! 🙂


Serniczek na szybko – składniki (foremka 23x15cm):
- 250 g twarogu półtłustego,
- 3 jajka,
- 3 łyżki kaszy mannej,
- kilka kropel aromatu waniliowego lub szczypta sproszkowanej wanilii,
- olej kokosowy lub masło klarowane do natłuszczenia formy,
- owoce sezonowe do podania.
Serniczek na szybko – sposób przygotowania
1. Najpierw nastawiamy piekarnik na 180 stopni opcja góra-dół.
2. Następnie oddzielamy żółtka od białek i ubijamy białka na sztywno.
3. W osobnej misce blendujemy na gładką masę pozostałe składniki, czyli: twaróg, żółtka, kaszę i aromat.
4. Na koniec dodajemy ubite białka i mieszamy łyżką do połączenia się składników.
5. Pieczemy przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku i podajemy z sezonowymi owocami.
Smacznego! 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?