Placuszki cukiniowo-marchewkowe to coś, co koniecznie musicie wypróbować. Są naprawdę rewelacyjne! Fajny sposób na wzbogacenie diety dziecka w warzywa, albo pomysł na pyszną kolację dla rodziców 🙂 Placuszki są chrupiace z zewnątrz i mięciutkie w środku. Dodatek przypraw sprawia, że są niezwykle aromatyczne. No dobra, koniec tego zachwalania, zapraszam do przepisu! 🙂

Placuszki cukiniowo-marchewkowe – składniki (około 20 sztuk):
- 1 średnia cukinia,
- 2 małe marchewki,
- 2 jajka,
- 2-4 łyżki kaszy mannej (dodaj jej tyle, aby ciasto było dość gęste),
- 2 łyżki tartego parmezanu,
- 5 listków posiekanej świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej bazylii,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- szczypta soli i czarnego pieprzu,
- 3 łyżki masła klarowanego do smażenia.
Sposób przygotowania
- Najpierw umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach cukinię, posól i odstaw na bok aby wypuściła sok.
- Następnie obierz i zetrzyj marchewki.
- Później wyciśnij sok z cukinii i dodaj do niej starte marchewki.
- Dodaj także pozostałe składniki, czyli: kaszę, rozbełtane jajka, parmezan, bazylię, szczyptę pieprzu i słodką paprykę.
- Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Następnie rozgrzej masło klarowane na patelni i nakładaj placuszki za pomocą łyżki.
- Smaż z obu stron na złocisty kolor.
- Na koniec wyłóż je na papier kuchenny aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
JEDEN PLACUSZEK TO:
około 39 kcal
Białko: 1,4g
Węglowodany: 1,8g
Tłuszcz: 3,0g
Błonnik pokarmowy: 0,3g
Ładunek glikemiczny: 0,7
Smacznego! 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
A gdzie ten parmezan?
W punkcie 4, zapomniałam dopisać w sposobie przygotowania. Już poprawiam, dzięki! 🙂