Zdecydowanie jest to najlepszy warzywny pasztet jaki kiedykolwiek jadłam! Oryginalny przepis pochodzi z bloga pani Agnieszki Maciąg, która jest moją wielką inspiracją! Zachęcona wieloma pozytywnymi komentarzami pod jej przepisem, postanowiłam, że i ja spróbuję tego wypieku. Ten pasztet z cukinii jest naprawdę wspaniały! 🙂 Na pewno na stałe zagości w naszym rodzinnym menu. Oczywiście polecam go także dzieciom – jest delikatny i wręcz rozpływa się w ustach. Koniecznie musicie go wypróbować!
Pasztet z cukinii – składniki (tradycyjna keksówka; 12 porcji):
- 2 małe cukinie, każda o masie około 180g,
- 1 duża marchewka,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 małe czerwone cebule,
- pół pęczka natki pietruszki,
- 1 łyżeczka curry,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 1 łyżka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- świeżo zmielony pieprz i sól,
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
- 1/2 szklanki kaszy manny,
- 4 jajka od szczęśliwej kurki,
- bułka tarta i masło do przygotowania foremki do pieczenia.
Pasztet z cukinii – sposób przygotowania
- Na początek myję i osuszam cukinie, a następnie ścieram je na tarce o grubych oczkach. Dodaję do startych warzyw odrobinę soli i odstawiam na kilka minut aby puściły jak najwięcej soku.
- W tym czasie drobno siekam cebulki oraz czosnek, a także natkę pietruszki.
- Na patelni rozgrzewam olej i smażę w nim posiekane cebule wraz z czosnkiem aby były miękkie. Nie długo – około 3 minuty.
- Następnie dodaję na patelnię także suszone oregano, bazylię, pieprz i zestawiam z ognia.
- Z miski ze startą cukinią pozbywam się nadmiaru wody. Ważne, aby dokładnie wycisnąć cukinie i odsączyć wodę!
- Następnie dodaję marchewkę, którą również ścieram na tarce o dużych oczkach.
- Dodaję także kaszę manną, jajka, curry, kurkumę, natkę pietruszki oraz zawartość patelni.
- Wszystko dokładnie mieszam łyżką i przekładam masę do keksówki obtoczonej bułką tartą.
- Pasztet wstawiam do nagrzanego na 190 stopni piekarnika i piekę przez 1 godzinę.
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 KAWAŁKA:
120kcal
Białko: 4,1g
Węglowodany: 9,5g
Tłuszcz: 7,6g
Błonnik pokarmowy: 1,1g
Ładunek glikemiczny: 4,0
Mam także sposób na cukinię w słodkiej wersji – wypróbuj cukiniowe brownie 🙂
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂