Pasztet z cukinii

2.6K

Zdecydowanie jest to najlepszy warzywny pasztet jaki kiedykolwiek jadłam! Oryginalny przepis pochodzi z bloga pani Agnieszki Maciąg, która jest moją wielką inspiracją! Zachęcona wieloma pozytywnymi komentarzami pod jej przepisem, postanowiłam, że i ja spróbuję tego wypieku. Ten pasztet z cukinii jest naprawdę wspaniały! 🙂 Na pewno na stałe zagości w naszym rodzinnym menu. Oczywiście polecam go także dzieciom – jest delikatny i wręcz rozpływa się w ustach. Koniecznie musicie go wypróbować!

pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii – składniki (tradycyjna keksówka; 12 porcji):

  • 2 małe cukinie, każda o masie około 180g,
  • 1 duża marchewka,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 małe czerwone cebule,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • świeżo zmielony pieprz i sól,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1/2 szklanki kaszy manny,
  • 4 jajka od szczęśliwej kurki,
  • bułka tarta i masło do przygotowania foremki do pieczenia.

Pasztet z cukinii – sposób przygotowania

  1. Na początek myję i osuszam cukinie, a następnie ścieram je na tarce o grubych oczkach. Dodaję do startych warzyw odrobinę soli i odstawiam na kilka minut aby puściły jak najwięcej soku.
  2. W tym czasie drobno siekam cebulki oraz czosnek, a także natkę pietruszki.
  3. Na patelni rozgrzewam olej i smażę w nim posiekane cebule wraz z czosnkiem aby były miękkie. Nie długo – około 3 minuty.
  4. Następnie dodaję na patelnię także suszone oregano, bazylię, pieprz i zestawiam z ognia.
  5. Z miski ze startą cukinią pozbywam się nadmiaru wody. Ważne, aby dokładnie wycisnąć cukinie i odsączyć wodę!
  6. Następnie dodaję marchewkę, którą również ścieram na tarce o dużych oczkach.
  7. Dodaję także kaszę manną, jajka, curry, kurkumę, natkę pietruszki oraz zawartość patelni.
  8. Wszystko dokładnie mieszam łyżką i przekładam masę do keksówki obtoczonej bułką tartą.
  9. Pasztet wstawiam do nagrzanego na 190 stopni piekarnika i piekę przez 1 godzinę.

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 KAWAŁKA:
120kcal
Białko: 4,1g
Węglowodany: 9,5g
Tłuszcz: 7,6g
Błonnik pokarmowy: 1,1g
Ładunek glikemiczny: 4,0

Mam także sposób na cukinię w słodkiej wersji – wypróbuj cukiniowe brownie 🙂

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij