Jaglanka z bananem, żurawiną i orzechami

770

Kolejny pomysł na pyszną jaglankę, czyli smakowite śniadanko na słodko. Jaglanka z bananem, domową konfiturą żurawinową i orzechami włoskimi. Przygotowałam ją na napoju kokosowym ale wybór należy do Ciebie, możesz ugotować ją na mleku krowim lub innym roślinnym. Wbrew pozorom ugotowanie kaszy jaglanej wcale nie trwa długo, zaledwie 5-7 minut, pod warunkiem, że pozostawisz kaszę zamoczoną w wodzie na noc w miseczce 🙂

jaglanka z bananem

Jaglanka z bananem – składniki (2 porcje):

  • 1 woreczek kaszy jaglanej (100g),
  • mleko migdałowe bez cukru, około 350ml,
  • 1 banan,
  • 3 łyżeczki domowej konfitury żurawinowej bez cukru,
  • garść orzechów włoskich i suszonej żurawiny.

Jaglanka z bananem – sposób przygotowania

  1. Wieczorem wrzuć kaszę do miseczki i zalej ją wodą. Pozostaw na noc aby się moczyła, dzięki temu rano ugotujesz ją w zaledwie kilka minut.
  2. Rano przepłucz kaszę i wrzuć do garnuszka.
  3. Następnie zalej kaszę napojem kokosowym i gotuj na małym ogniu przez 5-6 minut.
  4. Gotową jaglankę wyłóż do miseczek i podaj z pokrojonym w plasterki bananem, domową konfiturą i bakaliami.

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
433kcal
Białko: 9,5g
Węglowodany: 75,1g
Tłuszcz: 14,2g
Błonnik pokarmowy: 8g

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie słodkie śniadanka! Już wiecie, że nie muszą to być tylko owsianki, ale także pełnowartościowe jaglanki, które również są błyskawiczne w przygotowaniu 🙂 Zachęcam Was do eksperymentowania w kuchni i stworzenia swoich ulubionych zestawów śniadaniowych!

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij