Najlepszy w swej prostocie krem z marchwi. Niby nic, a takie pyszne! Sprawdzi się szczególnie jesienią, gdy pogoda już nie będzie nas tak rozpieszczać. Oto rewelacyjny krem z pieczonej marchewki z mlekiem kokosowym. Jedna z naszych ulubionych zup. Idealna także dla dzieci. Aromatyczny i delikatna. Koniecznie musicie wypróbować!
Krem z pieczonej marchewki z mlekiem kokosowym – składniki (5 porcji):
- około 1kg marchewek,
- 2 cebulki szalotki,
- 1 malutka papryczka chili,
- ząbek czosnku,
- około 3cm kawałek imbiru,
- 1l wywaru warzywnego,
- 250ml mleka kokosowego z kartonika (polecam z firmy Real Thai),
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta kurkumy, soli i czarnego pieprzu.
Sposób przygotowania
- Najpierw nastawiam piekarnik na 200 stopni, funkcja góra-dół.
- Następnie marchewkę obieram i kroję w mniejsze kawałki.
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układam marchewki, cebulki, czosnek, imbir i papryczkę chili.
- Później warzywa wkładam do piekarnika i pozostawiam na około 1h.
- W tym czasie można przygotować wywar (przyznam, że idę na łatwiznę i używam kostki warzywnej BIO bez zbędnych dodatków).
- Upieczone warzywa wyciągamy z piekarnika. Obieramy cebulkę, czosnek, papryczkę i imbir i kroimy na mniejsze kawałki.
- Następnie w małym garnuszku rozgrzewam oliwę i podsmażamy cebulkę, czosnek, imbir i papryczkę.
- Marchewki wrzucamy do wywaru, dodajemy podsmażone pozostałe warzywa i wszystko blendujemy na gładki krem. Całość gotujemy przez około 5-10 minut.
- Na koniec dodajemy mleko kokosowe, doprawiamy kurkumą i jeszcze raz wszystko gotujemy przez około 2 minuty.
Jedna porcja to:
około 145 kcal
Białko: 3,0g
Węglowodany: 27,1g
Tłuszcz: 3,7g
Błonnik pokarmowy: 6,4g
Ładunek glikemiczny: 5,4
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂