Krem z pieczonej marchewki z mlekiem kokosowym

403

Najlepszy w swej prostocie krem z marchwi. Niby nic, a takie pyszne! Sprawdzi się szczególnie jesienią, gdy pogoda już nie będzie nas tak rozpieszczać. Oto rewelacyjny krem z pieczonej marchewki z mlekiem kokosowym. Jedna z naszych ulubionych zup. Idealna także dla dzieci. Aromatyczny i delikatna. Koniecznie musicie wypróbować!

krem z pieczonej marchewki z mlekiem kokosowym

Krem z pieczonej marchewki z mlekiem kokosowym – składniki (5 porcji):

  • około 1kg marchewek,
  • 2 cebulki szalotki,
  • 1 mała papryczka chili,
  • ząbek czosnku,
  • około 3cm imbiru,
  • 1l wywaru warzywnego,
  • 250ml mleka kokosowego (polecam z firmy Real Thai),
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
  • kurkuma.

Sposób przygotowania

  1. Najpierw nastawiam piekarnik na 200 stopni.
  2. Następnie marchewkę obieram i kroję w mniejsze kawałki.
  3. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układam marchewki, cebulki, czosnek, imbir i papryczkę chili.
  4. Później warzywa wkładam do piekarnika i pozostawiam na około 1h.
  5. W tym czasie można przygotować wywar (przyznam, że idę na łatwiznę i używam kostki warzywnej BIO bez zbędnych dodatków).
  6. Upieczone warzywa wyciągamy z piekarnika. Obieramy cebulkę, czosnek, papryczkę i imbir i kroimy na mniejsze kawałki.
  7. Następnie w małym garnuszku rozgrzewam oliwę i podsmażamy cebulkę, czosnek, imbir i papryczkę.
  8. Marchewki wrzucamy do wywaru, dodajemy podsmażone pozostałe warzywa i wszystko blendujemy na gładki krem. Całość gotujemy.
  9. Na koniec dodajemy mleko kokosowe, doprawiamy kurkumą i jeszcze raz wszystko gotujemy.

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij