Najlepszy w swej prostocie krem z marchwi. Niby nic, a takie pyszne! Sprawdzi się szczególnie jesienią, gdy pogoda już nie będzie nas tak rozpieszczać. Oto rewelacyjny krem z pieczonej marchewki z mlekiem kokosowym. Jedna z naszych ulubionych zup. Idealna także dla dzieci. Aromatyczny i delikatna. Koniecznie musicie wypróbować!

Krem z pieczonej marchewki z mlekiem kokosowym – składniki (5 porcji):
- około 1kg marchewek,
- 2 cebulki szalotki,
- 1 mała papryczka chili,
- ząbek czosnku,
- około 3cm imbiru,
- 1l wywaru warzywnego,
- 250ml mleka kokosowego (polecam z firmy Real Thai),
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
- kurkuma.
Sposób przygotowania
- Najpierw nastawiam piekarnik na 200 stopni.
- Następnie marchewkę obieram i kroję w mniejsze kawałki.
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układam marchewki, cebulki, czosnek, imbir i papryczkę chili.
- Później warzywa wkładam do piekarnika i pozostawiam na około 1h.
- W tym czasie można przygotować wywar (przyznam, że idę na łatwiznę i używam kostki warzywnej BIO bez zbędnych dodatków).
- Upieczone warzywa wyciągamy z piekarnika. Obieramy cebulkę, czosnek, papryczkę i imbir i kroimy na mniejsze kawałki.
- Następnie w małym garnuszku rozgrzewam oliwę i podsmażamy cebulkę, czosnek, imbir i papryczkę.
- Marchewki wrzucamy do wywaru, dodajemy podsmażone pozostałe warzywa i wszystko blendujemy na gładki krem. Całość gotujemy.
- Na koniec dodajemy mleko kokosowe, doprawiamy kurkumą i jeszcze raz wszystko gotujemy.
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?