Kto lubi gofry? Głupie pytanie! Niestety niektórzy nie mogą spożywać ich tradycyjnej wersji na bazie glutenowej mąki pszennej. Ale jest na to rozwiązanie w postaci gofrów jaglanych! Tak samo pyszne, a zrobione z mąki bezglutenowej. Zapraszam po przepis na rewelacyjne gofry jaglane, które z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjne na bazie mąki pszennej.
Gofry jaglane – składniki (6 sztuk):
- 150g mąki jaglanej,
- 50g mąki ziemniaczanej,
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 3 jajka od szczęśliwej kurki,
- 100ml wody gazowanej,
- 2 łyżki syropu daktylowego lub innego słodzidła (można pominąć),
- 50ml oleju rzepakowego.
Sposób przygotowania
Najpierw białka ubij na sztywno.
Następnie żółtka wymieszaj z syropem, dodaj przesiane mąki z sodą, olej i wodę.
Ponownie całość wymieszaj.
Na koniec dodaj ubite białka jaj i jeszcze raz wymieszaj.
Gofry pieczemy w rozgrzanej i lekko wysmarowanej olejem gofrownicy przez około 5 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego! 🙂
Odnośnie samego glutenu – ostatnio coraz więcej osób deklaruje nadwrażliwość na gluten. Więcej na temat tego, jak rozróżnić celiakię od alergii czy nadwrażliwości przeczytacie tutaj.
Spróbuj także innych wersji gofrów:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?