Gofry jaglane

595

Kto lubi gofry? Głupie pytanie! Niestety niektórzy nie mogą spożywać ich tradycyjnej wersji na bazie glutenowej mąki pszennej. Ale jest na to rozwiązanie w postaci gofrów jaglanych! Tak samo pyszne, a zrobione z mąki bezglutenowej. Zapraszam po przepis na rewelacyjne gofry jaglane, które z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjne na bazie mąki pszennej.

Gofry jaglane – składniki (6 sztuk):

  • 150g mąki jaglanej,
  • 50g mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3 jajka od szczęśliwej kurki,
  • 100ml wody gazowanej,
  • 2 łyżki syropu daktylowego lub innego słodzidła (można pominąć),
  • 50ml oleju rzepakowego.

Sposób przygotowania

Najpierw białka ubij na sztywno.

Następnie żółtka wymieszaj z syropem, dodaj przesiane mąki z sodą, olej i wodę.

Ponownie całość wymieszaj.

Na koniec dodaj ubite białka jaj i jeszcze raz wymieszaj.

Gofry pieczemy w rozgrzanej i lekko wysmarowanej olejem gofrownicy przez około 5 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego! 🙂

Odnośnie samego glutenu – ostatnio coraz więcej osób deklaruje nadwrażliwość na gluten. Więcej na temat tego, jak rozróżnić celiakię od alergii czy nadwrażliwości przeczytacie tutaj.

Spróbuj także innych wersji gofrów:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij