Kurczak duszony w sosie porowo-marchewkowym to prosty pomysł na danie z drobiem. Sposób przygotowania jest banalny, a smak rewelacyjny. Taki obiad to także świetna propozycja dla najmłodszych – mięsko jest bardzo delikatne. Serdecznie polecam i zachęcam do gotowania! 🙂

Składniki (na 5 porcji):
- pierś z kurczaka, 600g,
- 2 średnie marchewki,
- 1 por,
- mała biała cebulka,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- śmietanka 18%, 150g,
- bulion warzywny, 300ml (ja rozpuszczam 1/2 kostki warzywnej BIO we wrzątku),
- przyprawy: mała szczypta soli i pieprzu, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki tymianku, 1 łyżeczka suszonej bazylii.
Kurczak duszony w sosie porowo-marchewkowym – sposób przygotowania:
- Najpierw oczyszczam pierś z kurczaka, a później ją osuszam i kroję w mniejsze plastry.
- Następnie wrzucam mięso do miseczki i doprawiam, po czym dokładnie mieszam, aby przyprawy pokryły całego kurczaka.
- Później cebulkę drobno siekam, pora kroję w cienkie plastry, a marchewki ścieram na tarce o grubych oczkach.
- W głębokiej patelni rozgrzewam masło klarowane i krótko podsmażam cebulkę.
- Następnie dodaję także mięso i podsmażam przez około 5 minut co jakiś czas mieszając.
- Dodaję do zawartości patelni pora oraz marchewkę i zalewam całość bulionem. Duszę potrawę pod przykryciem przez około 20 minut.
- Po tym czasie dodaję śmietankę i całość zagotowuję. W rezultacie powstaje kremowy sos.
- Gotowe danie świetnie smakuje z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami – polecam, sprawdzone! 🙂
JEDNA PORCJA BEZ DODATKÓW:
około 253 kcal
Białko: 28,8g
Węglowodany: 7,4g
Tłuszcz: 11,6g
Błonnik pokarmowy: 1,7g
Ładunek glikemiczny: 0,8
Szukasz innych pomysłów na obiad, który z pewnością przypadnie Ci do gustu? Wypróbuj na przykład:
- wegetariańskie leczo z czerwoną fasolą,
- chilli con carne,
- spaghetti z fasolką szparagową,
- czerwoną soczewicę w sosie pomidorowym.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Zacne. Dobre dla dzieci, moja 2 letnia córeczka zjadła ze smakiem z ryżem basmati. Z pewnością ugotuję to danie ponownie. Dzięki 🙂
Wspaniale! 🙂