Kocham omlety na śniadanie! Moja mała córeczka również, dlatego właśnie często one u nas goszczą. Wiadomo, że można je przygotować zarówno w wersji na słodko, jak i na słono, ale u nas zdecydowanie częściej jest opcja numer jeden 🙂 Tym razem zapraszam Was na pyszny omlet orkiszowy z owocami. Bardzo łatwy, polecam!


Omlet orkiszowy z owocami – składniki:
- 2 jajka,
- 1/3 szklanki mleka (u nas mleko krowie 2% ale z powodzeniem można użyć niesłodzonego mleka roślinnego),
- 1/2 szklanki przesianej mąki orkiszowej,
- szczypta cynamonu cejlońskiego,
- 1/2 banana pokrojonego w plasterki,
- kilka świeżych malin,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła klarowanego do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Na początek oddzielamy białka od żółtek i białka ubijamy na sztywno.
- Do osobnej miseczki wrzucamy żółtka, dodajemy mąkę, cynamon oraz mleko i całość miksujemy na gładką masę.
- Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy całość łyżką.
- Patelnię dokładnie natłuszczamy olejem i gdy jest już rozgrzana, wlewamy ciasto.
- Na rozlane ciasto układamy owoce, przykrywamy całość pokrywką i smażymy na małym ogniu przez około 7 minut.
SMACZNEGO! 🙂
Mam dla Ciebie dużo innych propozycji na omlet, sprawdź także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie. Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂