Kocham omlety na śniadanie! Moja mała córeczka również, dlatego właśnie często one u nas goszczą. Wiadomo, że można je przygotować zarówno w wersji na słodko, jak i na słono, ale u nas zdecydowanie częściej jest opcja numer jeden 🙂 Tym razem zapraszam Was na pyszny omlet orkiszowy z owocami. Bardzo łatwy, polecam!


Składniki:
- 2 jajka,
- 1/3 szklanki mleka (u nas mleko krowie 2% ale z powodzeniem można użyć niesłodzonego mleka roślinnego),
- 4 łyżki przesianej mąki orkiszowej jasnej,
- szczypta cynamonu cejlońskiego,
- 1/2 banana pokrojonego w plasterki,
- kilka świeżych malin,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania
- Na początek oddzielamy białka od żółtek i białka ubijamy na sztywno.
- Następnie do osobnej miseczki wrzucamy żółtka, dodajemy mąkę, cynamon oraz mleko i całość miksujemy na gładką masę.
- Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy całość łyżką.
- Patelnię dokładnie natłuszczamy olejem i gdy jest już rozgrzana, wlewamy ciasto.
- Na rozlane ciasto układamy owoce, przykrywamy całość pokrywką i smażymy na małym ogniu przez około 7 minut.
SMACZNEGO! 🙂
Omlet to:
około 479 kcal
Białko: 22,6g
Węglowodany: 61,3g
Tłuszcz: 17,0g
Błonnik pokarmowy: 8,8g
Ładunek glikemiczny: 36,9
Mam dla Ciebie dużo innych propozycji na omlet, sprawdź także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂