Uwielbiam proste, smaczne i ekspresowe w przygotowaniu obiady! A dania makaronowe wpisują się idealnie w te założenia. Dziś przedstawiam Wam dość nietypowe połączenie, które zdecydowanie warto przetestować w domu! Pyszne spaghetti z fasolką szparagową, porem i marchewką. Do tego odpowiednie przyprawy i mamy niebo na talerzu 🙂
Składniki (2 porcje):
- żółta fasolka szparagowa (około 150g),
- makaron pełnoziarnisty typu spaghetti, 120g,
- 1 średnia marchewka,
- 1 por,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka masła klarowanego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie i chilli.
Sposób przygotowania
Najpierw odkrawam końce fasolki i kroję ją w mniejsze kawałki. Później w dużym garnku gotuję wodę na makaron i gotuję go al dente. Do tego samego garnka dodaję także fasolkę i gotuję ją razem z makaronem – wystarczy 8-10 minut. Następnie w głębokiej patelni rozgrzewam masło klarowane i podsmażam pokrojonego w talarki pora. Po chwili dodaję pokrojone ząbki czosnku oraz startą na dużych oczkach marchewkę. Całość podlewam oliwą z oliwek. Dodaję przyprawy, czyli szczyptę soli i pieprzu oraz około 1 łyżeczkę ziół prowansalskich i pół łyżeczki płatków chilli. Całość mieszam. Fasolkę wraz z makaronem odcedzam, przelewam zimną wodą i dodaję na patelnię. Na koniec całość mieszam i jeśli jest taka konieczność, jeszcze trochę doprawiam. Gotowe! 🙂
Jedna porcja to:
około 356 kcal
Białko: 11,7g
Węglowodany: 59,0g
Tłuszcz: 11,0g
Błonnik pokarmowy: 11,2g
Ładunek glikemiczny: 19,3 (średni), ale indeks glikemiczny 40,3 (niski)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂