Kochani, serdecznie zapraszam Was na czekoladowe ciasto z cukinii lekkie jak chmurka 🙂 Jeśli macie chęć właśnie na taki smak, a przy tym nie chcecie przesadzić z kaloriami, to to ciacho będzie rozwiązaniem idealnym! Nawet, jeśli zjecie wszystko na raz! Ciacho jest bardzo proste w przygotowaniu. Myślę, że z tych samych składników można przygotować także czekoladowy omlet na patelni. Wcześniej należy delikatnie natłuścić ją masłem lub oliwą. Zatem korzystajcie z przepisu w sposób, który jest dla Was wygodniejszy 🙂 Smakowo – rewelacja! Konsystencja – to zależy 🙂 Ja jadłam ciasto jeszcze ciepłe, natomiast myślę, że po wcześniejszym schłodzeniu nawet w lodówce, ciasto będzie bardziej zbite i po prostu lepsze. W każdym razie jeśli Wy także nie wiecie, jak jeszcze wykorzystać cukinię, spróbujcie w ten sposób. Poniższe składniki sprawdzą się jako ciasto i jako omlet 🙂
Składniki (mała foremka 23x15cm; 6 porcji):
- 150g cukinii (masa startej i odsączonej cukinii),
- 10 suszonych daktyli niesiarkowanych, bez pestek,
- 2 łyżki kakao 100%,
- 2 jajka.
Sposób przygotowania
Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dokładnie odsącz z nadmiaru soku. Suszone daktyle zalej gorącą wodą do poziomu owoców i odstaw na około 10 minut, po tym czasie zblenduj na gładki mus.. Do miski wrzuć cukinię, mus daktylowy, kakao oraz żółtka jaj i dokładnie całość wymieszaj łyżką.
Białka ubij w osobnym naczyniu na sztywną piane i wmieszaj na końcu do reszty składników.
Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 45 minut. Krój po wystygnięciu.
Jedna z 6 porcji to:
około 65 kcal (tylko!),
Białko: 3,4g
Węglowodany: 9,5g
Tłuszcz: 1,8g
Błonnik pokarmowy: 1,1g
Ładunek glikemiczny: 3,6 (IG = 43,4)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂