Kochani, czas na przepis, o który dostaję mnóstwo pytań od Wielkanocy…:) Serdecznie zapraszam Was na sernik pistacjowy bez dodatku cukru i słodzików. Nie jest to typowy sernik. Jest to ciasto, które nie wymaga pieczenia, ale za to jest przy nim sporo blendowania, więc jeśli macie w kuchni dobry blender – super! Ja natomiast poradziłam sobie za pomocą klasycznego, ręcznego blendera, także Wy też na pewno dacie radę. Serniczek ma niski indeks i niski ładunek glikemiczny, czyli coś, co lubię najbardziej w zdrowych słodyczach…:) Zachęcam do wypróbowania, bo na pewno smak tego serniczka jest bardzo oryginalny i po prostu pyszny! 🙂
Składniki (tortownica o średnicy 23cm; 12 porcji):
- szklanka suszonych daktyli bez pestek, niesiarkowanych (200g),
- 600g chudego twarogu,
- niecała szklanka migdałów blanszowanych (150g),
- 150g pistacji niesolonych,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- około 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- około 2 łyżki startej skórki z cytryny,
- około 2 łyżki płatków migdałowych.
Sposób przygotowania
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
Spód ciasta
Migdały i 1/4 szklanki suszonych daktyli zalej gorącą wodą (do poziomu składników) i odstaw na około 15 minut. Po tym czasie zblenduj na gładką masę. Gotową i odsączoną masę rozłóż równomiernie na spód tortownicy i włóż do lodówki.
Masa sernikowa
Pozostałe 3/4 szklanki suszonych daktyli oraz obrane i niesolone pistacje zalej gorącą woda (do poziomu składników) i odstaw na około 15 minut.
Po tym czasie dokładnie zblenduj na gładką masę. Dodaj ekstrakt waniliowy, sok z cytryny oraz twaróg i raz jeszcze wszystko dokładnie zblenduj. W razie potrzeby możesz dodać odrobinę wody dla łatwiejszego blendowania, ale później odsącz masę z jej nadmiaru.
Gotową masę sernikową rozłóż równomiernie na wcześniej przygotowany spód.
Na koniec udekoruj wierzch ciasta płatkami migdałowymi i startą skórką cytryny (lud dowolnie według własnych upodobań).
Serniczek polecam schłodzić w lodówce przez całą noc przed planowaną konsumpcją. Jest przepyszny! 🙂
Jedna porcja serniczka to:
około 242 kcal
Białko: 14,4g
Węglowodany: 21,2g
Tłuszcz: 12,8g
Błonnik pokarmowy: 4,6g
Ładunek glikemiczny: 7,2 (IG = 43,6)
*inspiracją do wykonania tego wypieku był Poranny Dziennik Zdrowia dr. Bartka Kulczyńskiego
Proste i zdrowe pomysły na domowe łakocie to moja specjalność 🙂 Właśnie takie przepisy znajdziecie w mojej książce. Znacie ją, czy jeszcze nie? 🙂
A w moim internetowym sklepie jest dostępna także kontynuacja książki w postaci e-booka z kolejnymi przepisami, tym razem także z wykluczeniem glutenu i laktozy 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂