Zwykle największy problem w racjonalnym odżywianiu dzieci stanowią kolacje. Trudno cokolwiek sensowego, szybkiego, smacznego i zdrowego ogarnąć. Mój pomysł? Pieczone warzywa, tym razem są to pieczone różyczki kalafiora 🙂 Pyszne, lekko chrupiące. Sprawdzą się także jako dodatek do obiadku. Oczywiście te różyczki polecam wszystkim, nie tylko najmłodszym 🙂 Jeśli nie zjecie wszystkiego, to możecie je później wykorzystać do stworzenia pysznej sałatki z pieczonym kalafiorem i ogórkiem.
Składniki:
- mała główka kalafiora,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- przyprawy: kurkuma, curry, zioła prowansalskie, opcjonalnie szczypta soli i pieprzu.
Pieczone różyczki kalafiora – jak to zrobić?
Piekarnik rozgrzej na 180 stopni. Małą główkę kalafiora rozdziel na różyczki – ważne aby były małe i było ich dużo. W miseczce wymieszaj ze sobą około dwie łyżki oliwy z oliwek, oraz odrobinę/po małej szczypcie przypraw: curry, kurkumę, zioła prowansalskie. Pamiętaj, że jest to posiłek dedykowany najmłodszym, zatem lepiej nie przesadzać z przyprawami, aby były tylko delikatnie wyczuwalne. Do przyprawionej oliwy wrzuć różyczki kalafiora i dokładnie wymieszaj, aby były obtoczone z każdej strony. Tak przygotowane różyczki rozłóż na blaszkę z papierem do pieczenia i piecz przez około 30 minut.
Uwaga! Małym rączkom podajemy dopiero jak nieco przestygną 🙂
CAŁOŚĆ TO:
około 301kcal
Białko: 9,6g
Węglowodany: 24,8g
Tłuszcz: 21,4g
Błonnik pokarmowy: 10,0g
Ładunek glikemiczny: 2,2
Zapraszamy także na nasze ulubione domowe frytki z batatów 🙂 Polecamy także pieczone pulpeciki z kalafiora.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂