Indyk z zielonym groszkiem i suszonymi pomidorami

500

Tym razem pomysł na obiad. Jak zwykle szybki i pyszny. Oto indyk z zielonym groszkiem i suszonymi pomidorami. Można go zjeść z kaszą, tak jak ja dzisiaj. Bardzo lubię to połączenie, mam nadzieję, że Wam również zasmakuje. Danie idealne dla tych, co nie mają czasu na gotowanie. Zapraszam do przepisu.

indyk z zielonym groszkiem i suszonymi pomidorami

Indyk z zielonym groszkiem i suszonymi pomidorami – składniki (2 porcje):

  • polędwica z indyka, 250g,
  • suszone pomidory w zalewie, 6-8 sztuk,
  • zielony groszek konserwowy, 300g,
  • olej rzepakowy/oliwa z oliwek, 1 łyżka,
  • kasza bulgur (lub inna), 1 woreczek 100g,
  • przyprawy do indyka (u mnie pieprz czarny, czerwona papryka, szczypta curry, szczypta majeranku).

Indyk z zielonym groszkiem i suszonymi pomidorami – sposób przygotowania

Na początek kaszę gotujemy według przepisu z opakowania.

Następnie mięso kroimy w mniejsze kawałki i przyprawiamy. Wstawiamy do lodówki na około 1h.

Po tym czasie podsmażamy mięso z obu stron, a następnie dusimy je przez około 10 minut pod przykryciem dolewając trochę wody.

W tym czasie suszone pomidory kroimy w mniejsze kawałki, a zielony groszek porządnie płuczemy.

Później dodajemy do mięsa suszone pomidory z groszkiem, całość mieszamy i chwilkę podsmażamy.

Gotowego indyka podajemy z ugotowaną kaszą.

Polecam także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij