Tym razem pomysł na obiad. Jak zwykle szybki i pyszny. Oto indyk z zielonym groszkiem i suszonymi pomidorami. Można go zjeść z kaszą, tak jak ja dzisiaj. Bardzo lubię to połączenie, mam nadzieję, że Wam również zasmakuje. Danie idealne dla tych, co nie mają czasu na gotowanie. Bardzo sycące. Zapraszam do przepisu.
Indyk z zielonym groszkiem i suszonymi pomidorami – składniki (2 porcje):
- polędwica z indyka, 220g,
- suszone pomidory w zalewie z oleju, 6 sztuk,
- zielony groszek konserwowy, 200g (masa netto),
- oliwa z oliwek, 1 łyżka,
- kasza bulgur, 100g,
- przyprawy do indyka (u mnie pieprz czarny, czerwona papryka, szczypta curry, szczypta majeranku).
Sposób przygotowania
Na początek kaszę gotujemy według przepisu z opakowania.
Następnie mięso kroimy w mniejsze kawałki i przyprawiamy. Wstawiamy do lodówki na około 1h.
Po tym czasie podsmażamy mięso z obu stron, a następnie dusimy je przez około 10 minut pod przykryciem dolewając trochę wody.
Później suszone pomidory kroimy w mniejsze kawałki, a zielony groszek porządnie płuczemy.
Na koniec dodajemy do mięsa suszone pomidory z groszkiem, całość mieszamy i chwilkę podsmażamy.
Gotowego indyka podajemy z ugotowaną kaszą.
JEDNA PORCJA TO:
około 524 kcal
Białko: 37,0 g
Węglowodany: 62,6 g
Tłuszcz: 16,7 g
Błonnik pokarmowy: 13,0 g
Ładunek glikemiczny: 22,0
Polecam także:
- dorsz w sosie z suszonych pomidorów,
- kurczak w sosie porowo-musztardowym,
- kolorowe, bezmięsne risotto,
- leczo wegetariańskie,
- makaron z cukinią i kurczakiem w sosie curry,
- spaghetti z porem, marchewką i szynką.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂