Indyk z zielonym groszkiem i suszonymi pomidorami serwowany z kaszą bulgur. Przepis na obiad podany z makro i ładunkiem glikemicznym.

653

Tym razem pomysł na obiad. Jak zwykle szybki i pyszny. Oto indyk z zielonym groszkiem i suszonymi pomidorami. Można go zjeść z kaszą, tak jak ja dzisiaj. Bardzo lubię to połączenie, mam nadzieję, że Wam również zasmakuje. Danie idealne dla tych, co nie mają czasu na gotowanie. Bardzo sycące. Zapraszam do przepisu.

indyk z zielonym groszkiem i suszonymi pomidorami
Indyk z zielonym groszkiem i suszonymi pomidorami

Indyk z zielonym groszkiem i suszonymi pomidorami – składniki (2 porcje):

  • polędwica z indyka, 220g,
  • suszone pomidory w zalewie z oleju, 6 sztuk,
  • zielony groszek konserwowy, 200g (masa netto),
  • oliwa z oliwek, 1 łyżka,
  • kasza bulgur, 100g,
  • przyprawy do indyka (u mnie pieprz czarny, czerwona papryka, szczypta curry, szczypta majeranku).

Sposób przygotowania

Na początek kaszę gotujemy według przepisu z opakowania.
Następnie mięso kroimy w mniejsze kawałki i przyprawiamy. Wstawiamy do lodówki na około 1h.
Po tym czasie podsmażamy mięso z obu stron, a następnie dusimy je przez około 10 minut pod przykryciem dolewając trochę wody.
Później suszone pomidory kroimy w mniejsze kawałki, a zielony groszek porządnie płuczemy.
Na koniec dodajemy do mięsa suszone pomidory z groszkiem, całość mieszamy i chwilkę podsmażamy.
Gotowego indyka podajemy z ugotowaną kaszą.

JEDNA PORCJA TO:
około 524 kcal
Białko: 37,0 g
Węglowodany: 62,6 g
Tłuszcz: 16,7 g
Błonnik pokarmowy: 13,0 g
Ładunek glikemiczny: 22,0

Polecam także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij