Kolorowy ryż z warzywami

459

Dziś mam dla Was przepis na bardzo szybkie w przygotowaniu danie – kolorowy ryż z warzywami. Idealny posiłek dla osób aktywnych fizycznie. Spora dawka węglowodanów i witamin. Jeśli zależy Wam na prostym i ekspresowym w przygotowaniu posiłku, to ta propozycja jest idealna.

Kolorowy ryż z warzywami

Składniki (2 porcje):

– ryż basmati, 1 woreczek,
– oliwa z oliwek, 1 łyżka
– suszone pomidory, 4 sztuki,
– żółta papryka, 1 mała sztuka,
– rukola, 1 garść,
– czerwona cebula, 1/2 sztuki,
– czosnek, 1 ząbek,
– pestki dyni, 1 łyżka,
– mozzarella, 1 kulka 125g,
– curry, szczypta.

Sposób przygotowania

  1. Najpierw ryż ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu.
  2. Następnie cebulę, paprykę i suszone pomidory pokrój w kostkę.
  3. Później na rozgrzaną patelnie wylej oliwę i podsmaż pokrojone warzywa.
  4. Po chwili dodaj także wyciśnięty przez praskę czosnek.
  5. W tym czasie mozzarellę pokrój w kosteczkę i również dodaj do całości.
  6. Na sam koniec dołącz jeszcze ugotowany ryż, dopraw curry i wymieszaj.
  7. Gotowe danie podaj na świeżej rukoli i posyp pestkami dyni.

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
569kcal
Białko: 22,4g
Węglowodany: 60,9g
Tłuszcz: 27,6g
Błonnik pokarmowy: 4,3g
Ładunek glikemiczny: 32,2

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij