Dziś mam dla Was przepis na bardzo szybkie w przygotowaniu danie – kolorowy ryż z warzywami. Idealny posiłek dla osób aktywnych fizycznie. Spora dawka węglowodanów i witamin. Jeśli zależy Wam na prostym i ekspresowym w przygotowaniu posiłku, to ta propozycja jest idealna.
Składniki (2 porcje):
– ryż basmati, 1 woreczek,
– oliwa z oliwek, 1 łyżka
– suszone pomidory, 4 sztuki,
– żółta papryka, 1 mała sztuka,
– rukola, 1 garść,
– czerwona cebula, 1/2 sztuki,
– czosnek, 1 ząbek,
– pestki dyni, 1 łyżka,
– mozzarella, 1 kulka 125g,
– curry, szczypta.
Sposób przygotowania
- Najpierw ryż ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu.
- Następnie cebulę, paprykę i suszone pomidory pokrój w kostkę.
- Później na rozgrzaną patelnie wylej oliwę i podsmaż pokrojone warzywa.
- Po chwili dodaj także wyciśnięty przez praskę czosnek.
- W tym czasie mozzarellę pokrój w kosteczkę i również dodaj do całości.
- Na sam koniec dołącz jeszcze ugotowany ryż, dopraw curry i wymieszaj.
- Gotowe danie podaj na świeżej rukoli i posyp pestkami dyni.
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
569kcal
Białko: 22,4g
Węglowodany: 60,9g
Tłuszcz: 27,6g
Błonnik pokarmowy: 4,3g
Ładunek glikemiczny: 32,2
Spróbuj także:
- delikatne pulpeciki na ryżu z warzywami,
- wegetariańskie leczo,
- pieczone ziemniaczki,
- kurczak w sosie porowo-musztardowym.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂