Pieczone ziemniaczki z gzikiem

5.9K

Proste obiady są najsmaczniejsze. Takie właśnie są pieczone ziemniaczki z gzikiem. Zwykle robiłam to danie w wersji z gotowanymi ziemniakami, ale tym razem postanowiłam spróbować czegoś nowego 🙂 No i chyba już ta wersja pozostanie ze mną zawsze. Ziemniaczki wyszły przepyszne! Bardzo polecam Wam ten przepis.

pieczone ziemniaczki z gzikiem
Pieczone ziemniaczki z gzikiem 🙂

Pieczone ziemniaczki z gzikiem – składniki (4 porcje):

  • ziemniaki, 12 mniejszych sztuk,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta soli, pieprzu i słodkiej papryki,
  • 250g twarogu półtłustego,
  • 200g jogurtu naturalnego,
  • mały pęczek koperku lub szczypiorku.

Sposób przygotowania

Najpierw dokładnie szoruję ziemniaki szczoteczką i osuszam je.
Następnie przygotowuję marynatę.
Później do miseczki wlewam oliwę z oliwek i dodaję do niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Dokładnie mieszam.

pieczone ziemniaki z gzikiem
Dobra oliwa z oliwek to podstawa! 🙂

Gotową marynatą nacieram ziemniaki i każdego z nich owijam folią aluminiową.
Ziemniaki piekę przez godzinę w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół.
W tym czasie przygotowuję gzik.
Najpierw do miski wrzucam ser twarogowy oraz jogurt naturalny. Później dokładnie mieszam je ze sobą widelcem. Na koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Gotowe, upieczone ziemniaczki podaję z gzikiem i świeżym koperkiem albo szczypiorkiem.

Smacznego! 🙂

JEDNA PORCJA TO:
około 362 kcal
Białko: 18,6g
Węglowodany: 45,7g
Tłuszcz: 12,4g
Błonnik pokarmowy: 5,0g
Ładunek glikemiczny: 25,9

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Join the Conversation

  1. Uwielbiam pieczone ziemniaki, samemu daje zawsze dużo przypraw. Mocno posypuje papryką słodką, wędzoną i ostrą oraz majeranek, tymianek, trochę imbiru. Robię też często w smaku podobne jak te wyciągane z ogniska https://totemat.pl/przepis-na-smaczne-ziemniaki-jak-z-ogniska-w-domu/ aby to wykonać trzeba trochę więcej roboty ale także polecam do wypróbowania. Przepis jaki podajesz jest super nawet jak się czyta to już pobudza się smakowa wyobraźnia.

    1. Natalia Autor says:

      Oj tak, ziemniaczki niby takie pospolite, a jednak mają ten smak… 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij