Spaghetti wcale nie musi być nudne! Dzisiaj w pysznej, delikatnej odsłonie z warzywami i szynką. To danie polecam szczególnie najmłodszym, choć zasmakuje na pewno całej rodzinie 🙂 Oto prosty przepis na pyszne spaghetti z porem, marchewką i szynką.

Spaghetti z porem, marchewką i szynką – składniki (4 porcje):
- makaron spaghetti pełnoziarnisty, 250g,
- 1 por,
- 1 średnia marchewka,
- 1/2 cebulki,
- 10 plasterków polędwicy sopockiej,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- 200g śmietanki 18% (czytaj skład i nie kupuj tej z karagenem!),
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub po prostu wody,
- opcjonalnie parmezan do posypania przed podaniem.
Spaghetti z porem, marchewką i szynką – sposób przygotowania
- Posiekaj cebulkę oraz szynkę w drobną kostkę.
- Pora pokrój w cienkie plasterki, a marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Pomidorki pokrój w ćwiartki.
- Makaron ugotuj al dente według przepisu z opakowania.
- W głębokiej patelni rozgrzej masło i oliwę i podsmaż cebulkę do zeszklenia.
- Następnie dodaj szynkę i całość podsmażaj przez około 2 minuty.
- Dodaj pora i marchewkę, zalej całość bulionem lub wodą i duś przez około 5 minut pod przykryciem. Jeśli dodasz tylko wodę, warto doprawić danie szczyptą soli, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Następnie dodaj śmietankę oraz pomidorki. Wszystko zamieszaj i gotuj chwilę na małym ogniu aby powstał pyszny i aromatyczny sos.
- Już prawie gotowe – wystarczy dodać ugotowany makaron i opcjonalnie posypać danie przed podaniem parmezanem. Palce lizać! 🙂
Jeśli szukasz innych potraw z makaronem, wypróbuj także:
- makaron z cukinią i kurczakiem w sosie curry,
- z brokułem, marchewką i sezamem,
- spaghetti z fasolką szparagową.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?
Czy smietana slodka czy kwasna?
Śmietanka 18% ?