Nocne placuszki jabłkowe – skąd taka nazwa? Otóż należy je przygotować dzień wcześniej, aby przez noc ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji. Placuszki są naprawdę pyszne, z zaledwie kilku składników. Moim dzieciom bardzo odpowiadała taka propozycja na śniadanko. Można podać je z ulubionymi dodatkami, np. orzechami, jogurtem, czy domową konfiturą, ale wspaniale smakują także bez dodatków. Serdecznie zachęcam do wypróbowania naszego kolejnego, prostego i pysznego przepisu, tym razem z myślą o najmłodszych! 🙂 Placuszki nie zawierają dodatkowego cukru oprócz naturalnie słodkich jabłek.
Składniki (8 sztuk):
- 1 średnie jabłko,
- 2 małe jajka (tutaj przeczytasz dlaczego warto je jeść),
- 4 łyżki płatków jaglanych (można użyć innych, np. owsianych, czy żytnich),
- szczypta cynamonu cejlońskiego,
- 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia placuszków.
Sposób przygotowania
Najpierw obierz jabłko i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Następnie dodaj płatki jaglane, jajka i cynamon. Wszystko wymieszaj.
Włóż ciasto na noc do lodówki. Dzięki temu płatki jaglane zmiękną nasączone jabłkiem i ciasto zgęstnieje. Rano przemieszaj jeszcze raz ciasto. Powinno być dość gęste. W razie potrzeby odlej nadmiar jabłkowego soku. Następnie rozgrzej na patelni olej i nakładaj ciasto łyżką. Placuszki smaż z obu stron do zarumienienia, a następnie odsącz je z nadmiaru tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika.
Smacznego! 🙂
Placuszki wypróbowałam także w wersji ze startą na drobnych oczkach marchewką i odrobiną jabłka. Wyłożyłam je na blaszkę z papierem do pieczenia i piekłam przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, funkcja góra-dół. Wyszły równie pyszne! 🙂
JEDEN PLACUSZEK W WERSJI SMAŻONEJ TO:
około 70 kcal
Białko: 2,0 g
Węglowodany: 7,2 g
Tłuszcz: 3,8 g
Błonnik pokarmowy: 0,7 g
Ładunek glikemiczny: 4,1
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Mam pytanie… Czy można placuszki zrobić rano a smażyć po południu, ile godzin potrzebuje ciasto? Pozdrawiam 🙂
Oczywiście, można 🙂 około 2-3 godziny w zupełności wystarczą 🙂
Cudowne 😍 Już kolejny raz u nas.
Czy ŁG zmieni się przy zamienie płatków jaglanych na owsiane? Pozdrawiam 🙂
zmieni się na plus 🙂 To znaczy, ŁG będzie jeszcze niższy 🙂
Dałam jedno jajko i dodałam jeszcze banana. Na patelni wszystko się rozleciało. Czy ma Pani pomysł dlaczego?
P.s. wyszła przepyszna pieczona owsianka
Banan to jednak nie to samo co jajko, w przepisie są 2 jajka i jedno jabłko. Jeśli u Pani było jabłko, banan i jedno jajko, to mogło zabraknąć tej bazy wiążącej. Wszystko zależy też od wielkości owoców i przede wszystkim nadmiar soku musi się wchłonąć w ciasto… może to było powodem? Mam nadzieję, że następnym razem wszystko się uda! 🙂