Nocne placuszki jabłkowe – bez dodatkowego cukru

10.4K

Nocne placuszki jabłkowe – skąd taka nazwa? Otóż należy je przygotować dzień wcześniej, aby przez noc ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji. Placuszki są naprawdę pyszne, z zaledwie kilku składników. Moim dzieciom bardzo odpowiadała taka propozycja na śniadanko. Można podać je z ulubionymi dodatkami, np. orzechami, jogurtem, czy domową konfiturą, ale wspaniale smakują także bez dodatków. Serdecznie zachęcam do wypróbowania naszego kolejnego, prostego i pysznego przepisu, tym razem z myślą o najmłodszych! 🙂 Placuszki nie zawierają dodatkowego cukru oprócz naturalnie słodkich jabłek.

Nocne placuszki jabłkowe
Nocne placuszki jabłkowe

Składniki (8 sztuk):

  • 1 średnie jabłko,
  • 2 małe jajka (tutaj przeczytasz dlaczego warto je jeść),
  • 4 łyżki płatków jaglanych (można użyć innych, np. owsianych, czy żytnich),
  • szczypta cynamonu cejlońskiego,
  • 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia placuszków.

Sposób przygotowania

Najpierw obierz jabłko i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Następnie dodaj płatki jaglane, jajka i cynamon. Wszystko wymieszaj.

nocne placuszki jabłkowe
nocne placuszki jabłkowe

Włóż ciasto na noc do lodówki. Dzięki temu płatki jaglane zmiękną nasączone jabłkiem i ciasto zgęstnieje. Rano przemieszaj jeszcze raz ciasto. Powinno być dość gęste. W razie potrzeby odlej nadmiar jabłkowego soku. Następnie rozgrzej na patelni olej i nakładaj ciasto łyżką. Placuszki smaż z obu stron do zarumienienia, a następnie odsącz je z nadmiaru tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika.

Smacznego! 🙂

Placuszki wypróbowałam także w wersji ze startą na drobnych oczkach marchewką i odrobiną jabłka. Wyłożyłam je na blaszkę z papierem do pieczenia i piekłam przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, funkcja góra-dół. Wyszły równie pyszne! 🙂

Placuszki w wersji z piekarnika z marchewką 🙂

JEDEN PLACUSZEK W WERSJI SMAŻONEJ TO:
około 70 kcal
Białko: 2,0 g
Węglowodany: 7,2 g
Tłuszcz: 3,8 g
Błonnik pokarmowy: 0,7 g
Ładunek glikemiczny: 4,1

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Join the Conversation

  1. Mam pytanie… Czy można placuszki zrobić rano a smażyć po południu, ile godzin potrzebuje ciasto? Pozdrawiam 🙂

    1. Natalia Autor says:

      Oczywiście, można 🙂 około 2-3 godziny w zupełności wystarczą 🙂

  2. Cudowne 😍 Już kolejny raz u nas.

  3. Czy ŁG zmieni się przy zamienie płatków jaglanych na owsiane? Pozdrawiam 🙂

    1. Natalia Autor says:

      zmieni się na plus 🙂 To znaczy, ŁG będzie jeszcze niższy 🙂

  4. Paulina 135 says:

    Dałam jedno jajko i dodałam jeszcze banana. Na patelni wszystko się rozleciało. Czy ma Pani pomysł dlaczego?
    P.s. wyszła przepyszna pieczona owsianka

    1. Natalia Autor says:

      Banan to jednak nie to samo co jajko, w przepisie są 2 jajka i jedno jabłko. Jeśli u Pani było jabłko, banan i jedno jajko, to mogło zabraknąć tej bazy wiążącej. Wszystko zależy też od wielkości owoców i przede wszystkim nadmiar soku musi się wchłonąć w ciasto… może to było powodem? Mam nadzieję, że następnym razem wszystko się uda! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij