Nocne placuszki jabłkowe – skąd taka nazwa? Otóż należy je przygotować dzień wcześniej, aby przez noc ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji. Placuszki są naprawdę pyszne, z zaledwie kilku składników. Moim dzieciom bardzo odpowiadała taka propozycja na śniadanko. Można podać je z ulubionymi dodatkami, np. orzechami, jogurtem, czy domową konfiturą, ale wspaniale smakują także bez dodatków. Serdecznie zachęcam do wypróbowania naszego kolejnego, prostego i pysznego przepisu, tym razem z myślą o najmłodszych! 🙂 Placuszki nie zawierają dodatkowego cukru oprócz naturalnie słodkich jabłek.

Składniki (8 sztuk):
- 1 średnie jabłko,
- 2 małe jajka (tutaj przeczytasz dlaczego warto je jeść),
- 4 łyżki płatków jaglanych (można użyć innych, np. owsianych, czy żytnich),
- szczypta cynamonu cejlońskiego,
- 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia placuszków.
Sposób przygotowania
Najpierw obierz jabłko i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Następnie dodaj płatki jaglane, jajka i cynamon. Wszystko wymieszaj.


Włóż ciasto na noc do lodówki. Dzięki temu płatki jaglane zmiękną nasączone jabłkiem i ciasto zgęstnieje. Rano przemieszaj jeszcze raz ciasto. Powinno być dość gęste. W razie potrzeby odlej nadmiar jabłkowego soku. Następnie rozgrzej na patelni olej i nakładaj ciasto łyżką. Placuszki smaż z obu stron do zarumienienia, a następnie odsącz je z nadmiaru tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika.
Smacznego! 🙂
JEDEN PLACUSZEK TO:
około 70kcal
Białko: 2,0g
Węglowodany: 7,2g
Tłuszcz: 3,8g
Błonnik pokarmowy: 0,7g
Ładunek glikemiczny: 4,1
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Mam pytanie… Czy można placuszki zrobić rano a smażyć po południu, ile godzin potrzebuje ciasto? Pozdrawiam 🙂
Oczywiście, można 🙂 około 2-3 godziny w zupełności wystarczą 🙂
Cudowne 😍 Już kolejny raz u nas.