Nocne placuszki jabłkowe – bez dodatkowego cukru

5K

Nocne placuszki jabłkowe – skąd taka nazwa? Otóż należy je przygotować dzień wcześniej, aby przez noc ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji. Placuszki są naprawdę pyszne, z zaledwie kilku składników. Moim dzieciom bardzo odpowiadała taka propozycja na śniadanko. Można podać je z ulubionymi dodatkami, np. orzechami, jogurtem, czy domową konfiturą, ale wspaniale smakują także bez dodatków. Serdecznie zachęcam do wypróbowania naszego kolejnego, prostego i pysznego przepisu, tym razem z myślą o najmłodszych! 🙂 Placuszki nie zawierają dodatkowego cukru oprócz naturalnie słodkich jabłek.

Nocne placuszki jabłkowe
Nocne placuszki jabłkowe

Składniki (8 sztuk):

  • 1 średnie jabłko,
  • 2 małe jajka (tutaj przeczytasz dlaczego warto je jeść),
  • 4 łyżki płatków jaglanych (można użyć innych, np. owsianych, czy żytnich),
  • szczypta cynamonu cejlońskiego,
  • 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia placuszków.

Sposób przygotowania

Najpierw obierz jabłko i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Następnie dodaj płatki jaglane, jajka i cynamon. Wszystko wymieszaj.

nocne placuszki jabłkowe
nocne placuszki jabłkowe

Włóż ciasto na noc do lodówki. Dzięki temu płatki jaglane zmiękną nasączone jabłkiem i ciasto zgęstnieje. Rano przemieszaj jeszcze raz ciasto. Powinno być dość gęste. W razie potrzeby odlej nadmiar jabłkowego soku. Następnie rozgrzej na patelni olej i nakładaj ciasto łyżką. Placuszki smaż z obu stron do zarumienienia, a następnie odsącz je z nadmiaru tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika.

Smacznego! 🙂

Placuszki wypróbowałam także w wersji ze startą na drobnych oczkach marchewką i odrobiną jabłka. Wyłożyłam je na blaszkę z papierem do pieczenia i piekłam przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, funkcja góra-dół. Wyszły równie pyszne! 🙂

Placuszki w wersji z piekarnika z marchewką 🙂

JEDEN PLACUSZEK W WERSJI SMAŻONEJ TO:
około 70kcal
Białko: 2,0g
Węglowodany: 7,2g
Tłuszcz: 3,8g
Błonnik pokarmowy: 0,7g
Ładunek glikemiczny: 4,1

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Join the Conversation

  1. Mam pytanie… Czy można placuszki zrobić rano a smażyć po południu, ile godzin potrzebuje ciasto? Pozdrawiam 🙂

    1. Natalia Autor says:

      Oczywiście, można 🙂 około 2-3 godziny w zupełności wystarczą 🙂

  2. Cudowne 😍 Już kolejny raz u nas.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij