Brownie z buraka – czyli zdrowe i czekoladowe ciasto idealne do kawy :)

3K

Kochani! 🙂 Tym razem mam dla Was coś pysznego, czekoladowego i zdrowego – oto przepyszne brownie z buraka. Przepis jest naprawdę bardzo łatwy, a ciasto idealne dla wszystkich łakomczuszków, którzy jednak przestrzegają zasad zdrowej diety. Taką wersję brownie polecam szczególnie kobietom w ciąży ze względu na wykorzystanie buraczków i zawartego w nich żelaza oraz witamin, a także gorzkiej czekolady i kakao, które obfitują w magnez. Te dwa składniki są szczególnie pożądane w diecie kobiet ciężarnych. Takie ciasto to także idealna, zdrowa słodycz dla najmłodszych! 🙂

brownie z buraka
Brownie z buraka prezentuje się rewelacyjnie, prawda? 🙂
brownie z buraka

Brownie z buraka – składniki (blaszka 23x36cm; 30 małych kawałków):

  • 3 małe ugotowane buraczki, 300g (ja użyłam już ugotowanych, hermetycznie zapakowanych buraczków z Lidla, które serdecznie polecam),
  • 3 łyżki syropu daktylowego (można zastąpić suszonymi daktylami, około 8 sztuk, które należy uprzednio namoczyć w ciepłej wodzie, a następnie zblendować na mus),
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 70% kakao (60g),
  • 3 płaskie łyżki kakao 100%,
  • 3 łyżki masła klarowanego,
  • 1 jajko,
  • 100g mąki (użyłam orkiszowej pełnoziarnistej),
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • wiórki kokosowe niesiarkowane do dekoracji (1 łyżka).

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw rozgrzej piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Następnie w małym garnuszku rozpuść masło i gorzką czekoladę.
  3. Zetrzyj buraczki na tarce o drobnych oczkach.
  4. Do startych buraczków dodaj rozpuszczoną wcześniej czekoladę, kakao, syrop daktylowy oraz jajko i wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. W osobnym naczyniu połącz ze sobą mąkę oraz sodę, a następnie dodaj je do masy z buraczkami.
  6. Ponownie wszystko dokładnie zamieszaj aby składniki dobrze się połączyły.
  7. Tak przygotowane ciasto wyłóż na blaszkę i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 30 minut.
  8. Po tym czasie odczekaj trochę aby ciasto przestygło i wtedy pokrój je na kawałki oraz posyp do dekoracji wiórkami kokosowymi.

SMACZNEGO! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 MAŁEGO KAWAŁKA:
około 52 kcal
Białko: 1,2g
Węglowodany: 6,1g
Tłuszcz: 2,7g
Błonnik pokarmowy: 1,1g
Ładunek glikemiczny: 2,5

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Join the Conversation

  1. Pokonajnadwage says:

    No nie wiedziałam, że można z buraka zrobić brownie. Na zdjęciu wygląda jakby to były normalne słodycze, a tu taki psikus 🙂 Mam na działce swoje posadzone buraki może akurat zmierzę się z tym przepisem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Close