Kochani! 🙂 Tym razem mam dla Was coś pysznego, czekoladowego i zdrowego – oto przepyszne brownie z buraka. Przepis jest naprawdę bardzo łatwy, a ciasto idealne dla wszystkich łakomczuszków, którzy jednak przestrzegają zasad zdrowej diety. Taką wersję brownie polecam szczególnie kobietom w ciąży ze względu na wykorzystanie buraczków i zawartego w nich żelaza oraz witamin, a także gorzkiej czekolady i kakao, które obfitują w magnez. Te dwa składniki są szczególnie pożądane w diecie kobiet ciężarnych. Takie ciasto to także idealna, zdrowa słodycz dla najmłodszych! 🙂
Brownie z buraka – składniki (blaszka 23x36cm; 30 małych kawałków):
- 3 małe ugotowane buraczki, 300g (ja użyłam już ugotowanych, hermetycznie zapakowanych buraczków z Lidla, które serdecznie polecam),
- 3 łyżki syropu daktylowego (można zastąpić suszonymi daktylami, około 8 sztuk, które należy uprzednio namoczyć w ciepłej wodzie, a następnie zblendować na mus),
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 70% kakao (60g),
- 3 płaskie łyżki kakao 100%,
- 3 łyżki masła klarowanego,
- 1 jajko,
- 100g mąki (użyłam orkiszowej pełnoziarnistej),
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- wiórki kokosowe niesiarkowane do dekoracji (1 łyżka).
Sposób przygotowania:
- Najpierw rozgrzej piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Następnie w małym garnuszku rozpuść masło i gorzką czekoladę.
- Zetrzyj buraczki na tarce o drobnych oczkach.
- Do startych buraczków dodaj rozpuszczoną wcześniej czekoladę, kakao, syrop daktylowy oraz jajko i wszystko dokładnie wymieszaj.
- W osobnym naczyniu połącz ze sobą mąkę oraz sodę, a następnie dodaj je do masy z buraczkami.
- Ponownie wszystko dokładnie zamieszaj aby składniki dobrze się połączyły.
- Tak przygotowane ciasto wyłóż na blaszkę i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 30 minut.
- Po tym czasie odczekaj trochę aby ciasto przestygło i wtedy pokrój je na kawałki oraz posyp do dekoracji wiórkami kokosowymi.
SMACZNEGO! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 MAŁEGO KAWAŁKA:
około 52 kcal
Białko: 1,2g
Węglowodany: 6,1g
Tłuszcz: 2,7g
Błonnik pokarmowy: 1,1g
Ładunek glikemiczny: 2,5
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
No nie wiedziałam, że można z buraka zrobić brownie. Na zdjęciu wygląda jakby to były normalne słodycze, a tu taki psikus 🙂 Mam na działce swoje posadzone buraki może akurat zmierzę się z tym przepisem.