Ponieważ otrzymałam porcję zdrowego zielska, trzeba było pomyśleć nad jego smacznym wykorzystaniem. Uwielbiam proste dania, dlatego z czystym sumieniem przekazuję Wam przepis na ten posiłek. Oto ciecierzyca w duszonych liściach bazylii i selera. Jest to aromatyczne danie z zaledwie kilku składników!
Niewiele osób zjada liście selera (zarówno naciowego, jak i korzeniowego). Tymczasem, to właśnie w liściach jest zawarte aż 5 razy więcej magnezu i wapnia niż w pozostałej części warzywa!
Ciecierzyca w duszonych liściach bazylii i selera – składniki:
- 1/3 szklanki ciecierzycy (masa przed ugotowaniem),
- garść liści świeżej bazylii,
- garść liści selera,
- 1/2 cebuli,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania
Najpierw suchą ciecierzycę wcześniej moczymy przez około 40 minut, następnie gotujemy przez około 20 minut.
Później na patelni roztapiamy masło klarowane, dodajemy pokrojoną cebulę i liście.
Całość dusimy pod przykryciem około 10 minut.
Następnie ugotowaną ciecierzycę przepłukujemy i dodajemy do duszonych liści. Całość doprawiamy szczyptą soli i mieszamy. Smacznego! 🙂
A Wy jadacie nasiona roślin strączkowych? Warto, bo oprócz cennego białka roślinnego zawierają w sobie także wiele innych witamin i składników mineralnych. Można z nich przygotować naprawdę wiele różnych potraw, także słodkich deserów. Na moim blogu znajdziecie kilka fajnych inspiracji kulinarnych, serdecznie zachęcam do korzystania z nich.
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂