Ciecierzyca w duszonych liściach bazylii i selera

80

Ponieważ otrzymałam porcję zdrowego zielska, trzeba było pomyśleć nad jego smacznym wykorzystaniem. Uwielbiam proste dania, dlatego z czystym sumieniem przekazuję Wam przepis na ten posiłek. Oto ciecierzyca w duszonych liściach bazylii i selera. Jest to aromatyczne danie z zaledwie kilku składników!

ciecierzyca w duszonych liściach bazylii i selera

Niewiele osób zjada liście selera (zarówno naciowego, jak i korzeniowego). Tymczasem, to właśnie w liściach jest zawarte aż 5 razy więcej magnezu i wapnia niż w pozostałej części warzywa!

Ciecierzyca w duszonych liściach bazylii i selera – składniki:

  • 1/3 szklanki ciecierzycy (masa przed ugotowaniem),
  • garść liści świeżej bazylii,
  • garść liści selera,
  • 1/2 cebuli,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania

Najpierw suchą ciecierzycę wcześniej moczymy przez około 40 minut, następnie gotujemy przez około 20 minut.

Później na patelni roztapiamy masło klarowane, dodajemy pokrojoną cebulę i liście.

Całość dusimy pod przykryciem około 10 minut.

Następnie ugotowaną ciecierzycę przepłukujemy i dodajemy do duszonych liści. Całość doprawiamy szczyptą soli i mieszamy. Smacznego! 🙂

A Wy jadacie nasiona roślin strączkowych? Warto, bo oprócz cennego białka roślinnego zawierają w sobie także wiele innych witamin i składników mineralnych. Można z nich przygotować naprawdę wiele różnych potraw, także słodkich deserów. Na moim blogu znajdziecie kilka fajnych inspiracji kulinarnych, serdecznie zachęcam do korzystania z nich.

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie  Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij