Placuszek owsiany

515

Kochani! Tym razem mam dla Was coś pysznego, chrupiącego i lekko słodkiego. Bardzo zdrowy i bogaty w błonnik placuszek owsiany. Sprawdzi się idealnie jako małe co nieco do kawy dla mam albo pyszna przekąska dla malucha. Przygotujecie go błyskawicznie, bo w niecałe 30 minut! To co, czas na super prosty przepis i zabieramy się za pieczenie 🙂

placuszek owsiany

Placuszek owsiany – składniki (foremka o średnicy 20cm):

  • szklanka płatków owsianych górskich,
  • szklanka mąki orkiszowej (tutaj przeczytacie dlaczego warto ją stosować),
  • 100g masła,
  • łyżeczka sody oczyszczonej i proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1/4 szklanki kefiru,
  • 1 duże jajko,
  • opcjonalnie szczypta sproszkowanej stewii (tutaj o zaletach stosowania stewii),
  • 1 średnia brzoskwinia lub inny owoc, np. śliwki, maliny, jabłko, gruszka.
placuszek owsiany

Sposób przygotowania

Najpierw rozgrzej piekarnik na 190 stopni, funkcja góra-dół.
Następnie wymieszaj w misce wszystkie suche składniki, czyli: mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i stewię.
Następnie dodaj także posiekane i zimne masło i zamieszaj.
Później zmiksuj ze sobą kefir i jajko na jednolitą masę i dodaj ją do pozostałych składników.
Z powstałej masy zagnieć rękoma ciasto i wyłóż je do foremki z papierem do pieczenia. Uformuj placek.
Na koniec wyłóż na niego wybrane owoce.
Placuszek piecz przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku aż nabierze złotego koloru. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły po wyjęciu z piekarnika 🙂

Smacznego! 🙂

Spróbuj także:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij