Kochani! Tym razem mam dla Was coś pysznego, chrupiącego i lekko słodkiego. Bardzo zdrowy i bogaty w błonnik placuszek owsiany. Sprawdzi się idealnie jako małe co nieco do kawy dla mam albo pyszna przekąska dla malucha. Przygotujecie go błyskawicznie, bo w niecałe 30 minut! To co, czas na super prosty przepis i zabieramy się za pieczenie 🙂
Placuszek owsiany – składniki (foremka o średnicy 20cm):
- szklanka płatków owsianych górskich,
- szklanka mąki orkiszowej (tutaj przeczytacie dlaczego warto ją stosować),
- 100g masła,
- łyżeczka sody oczyszczonej i proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 1/4 szklanki kefiru,
- 1 duże jajko,
- opcjonalnie szczypta sproszkowanej stewii (tutaj o zaletach stosowania stewii),
- 1 średnia brzoskwinia lub inny owoc, np. śliwki, maliny, jabłko, gruszka.
Sposób przygotowania
Najpierw rozgrzej piekarnik na 190 stopni, funkcja góra-dół.
Następnie wymieszaj w misce wszystkie suche składniki, czyli: mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i stewię.
Następnie dodaj także posiekane i zimne masło i zamieszaj.
Później zmiksuj ze sobą kefir i jajko na jednolitą masę i dodaj ją do pozostałych składników.
Z powstałej masy zagnieć rękoma ciasto i wyłóż je do foremki z papierem do pieczenia. Uformuj placek.
Na koniec wyłóż na niego wybrane owoce.
Placuszek piecz przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku aż nabierze złotego koloru. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły po wyjęciu z piekarnika 🙂
Smacznego! 🙂
Spróbuj także: