Kto nie lubi pysznego, czekoladowego brownie? Ja uwielbiam wszystko, co czekoladowe, więc to ciacho jest u mnie numerem jeden! 🙂 Znika w okamgnieniu, a to jest chyba jego najlepsza rekomendacja. Oto mocno czekoladowe brownie z bananami, które zasmakuje także najmłodszym. Fajnie sprawdzi się jako przekąska podczas spaceru, albo po prostu jako imprezowe ciacho. Oczywiście jest to deser więc niech nie gości zbyt często w naszej diecie. Takie brownie to jednak wciąż słodycze, zatem zachowajmy umiar! 🙂

Mocno czekoladowe brownie z bananami – składniki (foremka 24x24cm; 12 porcji):
- 3 średniej wielkości, dojrzałe banany,
- 2 jajka od szczęśliwej kurki,
- 80g gorzkiej czekolady 70% kakao,
- 1/3 szklanki kakao 100%,
- 1/4 szklanki mąki (u mnie orkiszowa jasna),
- 5 kropli aromatu waniliowego,
- 4 suszone daktyle bez pestek,
- 2 łyżki mleka 2% (lub napoju roślinnego),
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Sposób przygotowania
- Najpierw daktyle zalewamy wrzątkiem.
- Po około 15 minutach blendujemy je razem z bananami na gładką masę.
- Następnie czekoladę kruszymy i roztapiamy w kąpieli wodnej.
- Później dodajemy do bananowego puree przesianą mąkę i kakao, roztopioną czekoladę oraz pozostałe składniki z wyjątkiem sody. Całość blendujemy.
- Na koniec dodajemy sodę oczyszczoną i wszystko mieszamy.
- Wylewamy ciasto na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie było to małe kwadratowe naczynie żaroodporne 24x24cm).
- Pieczemy ciasto w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku przez 30 minut.
Przyznam szczerze, że to jedno z moich ulubionych ciast. Chyba dlatego, że jest naprawdę mocno czekoladowe 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 KAWAŁKA:
około 109kcal
Białko: 2,8g
Węglowodany: 16,3g
Tłuszcz: 3,9g
Błonnik pokarmowy: 1,9g
Ładunek glikemiczny: 8,2
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Co to jest ta kąpiel wodna? W czym ta czekoladę roztopić? Z masłem?
Wrzucamy czekoladę do miseczki, np. metalowej. Metalową miseczkę umieszczamy w garnuszku wypełnionym wodą, podgrzewamy. Pod wpływem gorącej wody czekolada rozpuści się w drugiej miseczce 🙂
Niestety ciasto wychodzi zbyt suche by można je nazwać brownie 🙁 bardziej ma konsystencje murzynka. I nie wiem co poszło nie tak ale mocno opadło ..
Tak, rzeczywiście nie jest ono zbite jak prawdziwe brownie, ale w smaku, myślę, że całkiem pyszne 🙂
Pani Natalio, ciasto obłędnie czekoladowe, idealnie wilgotne i słodkie.
Cieszę się! Uwielbiam…:)