Tym razem pomysł na pyszny i szybki obiad. Oczywiście taki, który warto przygotować już na dwa dni. Ja tak robię i dzięki temu oszczędzam sporo czasu, który mogę poświęcić na wspólną zabawę z dzieciaczkami. Myślę, że większość mam stosuje w kuchni taką samą zasadę 🙂 Indyk w porach i cukinii to świetna propozycja obiadowa dla całej rodziny. Możemy podawać go z kaszą, ryżem albo ziemniakami. Co kto lubi. Zamiast indyka możemy także użyć piersi z kurczaka, będzie równie pysznie. Zapraszam do przepisu 🙂
Indyk w porach i cukinii – składniki ( 4 porcje):
- 500g piersi z indyka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 średnia cukinia,
- 2 małe pory,
- łyżka posiekanego koperku,
- 200g śmietanki 18%,
- łyżka oliwy z oliwek,
- pół łyżki masła klarowanego,
- przyprawy do indyka, u mnie: czerwona papryka, curry, tymianek, majeranek, sól, pieprz.
Indyk w porach i cukinii – sposób przygotowania
Najpierw myję i osuszam mięso i kroję je w mniejsze plasterki.
Następnie nacieram je przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą z oliwek i przyprawami.
Tak przygotowane mięso wkładam do miski i wstawiam do lodówki na około 30 minut.
W tym czasie pory kroję w talarki, a cukinię w kostkę.
Następnie rozgrzewam w głębokiej patelni masło klarowane i krótko podsmażam mięso z obu stron.
Podsmażone mięso przekładam do miski i na tej samej patelni rozgrzewam odrobinę oliwy z oliwek i przesmażam pory oraz cukinię.
Po chwili dodaję także śmietankę i wlewam około 1/3 szklanki wody.
Całość mieszam.
Dodaję także kawałki mięsa i całość duszę na małym ogniu przez około 15 minut.
Na koniec posypuję danie posiekanym koperkiem lub inną zieleniną.
Danie możemy podać z ulubioną kaszą i np. kiszonymi ogórkami.
Smacznego! 🙂
JEDNA PORCJA BEZ UWZGLĘDNIENIA DODATKÓW TO:
około 309kcal
Białko: 34,0g
Węglowodany: 10,4g
Tłuszcz: 15,8g
Błonnik pokarmowy: 3,1g
Ładunek glikemiczny: 1,4
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂