Kakao o nietypowym smaku bananowo-czekoladowym? Ależ proszę bardzo! 🙂 Błyskawiczne w przygotowaniu, pyszne w smaku! Idealne dla najmłodszych, ale i starszym z pewnością przypadnie do gustu 🙂 Oto banalny przepis na bananowe kakao. Pycha!

Bananowe kakao – składniki:
– 1 mały banan (im bardziej dojrzały, tym kakao będzie słodsze),
– 1 łyżka naturalnego kakao lub karobu,
– 3/4 szklanki mleka 2%.
Bananowe kakao – sposób przygotowania
Tak jak pisałam wcześniej, przepis jest banalnie prosty, zatem wystarczy wszystkie składniki ze sobą zblendować i gotowe! Bananowe kakao można wypić w wersji zimnej – wtedy użyjcie mleka z lodówki, albo w wersji na ciepło – wtedy przed zblendowaniem podgrzejcie mleko w garnuszku.

Uwielbiam takie szybkie i proste przepisy! A skoro dodatkowo smakują wyśmienicie, to muszą na stałe gościć w mojej diecie. Bananowe kakao to tak naprawdę pewnego rodzaju koktajl, który możecie zabrać ze sobą gdziekolwiek chcecie. Mi bardziej smakuje wersja na zimno, ale może to kwestia aktualnej pogody za oknem 🙂 Jeśli lubicie smak czekolady, to ten przepis jest dla Was idealny. Sami widzicie, że wystarczą tylko 3 składniki i w zasadzie także 3 minuty roboty, no i pyszny czekoladowy koktajl będzie gotowy 🙂 Dla dzieci będzie to na pewno zdrowsza alternatywa dla znanych słodzonych, mlecznych napojów z kartonika, w których niestety znajdziemy mnóstwo dodatkowego cukru, sztucznych barwników i niepotrzebnych składników.
Bananowe kakao to:
około 225 kcal
Białko: 8,1g
Węglowodany: 42,3g
Tłuszcz: 3,8g
Błonnik pokarmowy: 3,8
Ładunek glikemiczny: 18,4 (średni), ale indeks glikemiczny 48,0 (niski)
A odnośnie odżywiania dzieci, serdecznie zachęcam do zapoznania się z moim ebookiem z najlepszymi przepisami dla najmłodszych! Znajdziecie tam aż 51 przeróżnych propozycji dla dzieci 🙂
Wypróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂