Pieczone placuszki z cukinii bez jajek. Przygotowane z dodatkiem wartościowej mąki z ciecierzycy.

6.1K

Ostatnio naszła mnie ochota na placuszki z cukinii. Ale dopiero w trakcie przygotowań okazało się, że nie mam w domu jajek… Mimo to, placuszki wyszły doskonałe i to z piekarnika! Polecam je także najmłodszym. Ponieważ nie mają w sobie jajek, to mogą także wystąpić w menu osób z alergią na ten produkt. Przepis jest bardzo prosty, placuszki na pewno wyjdą każdemu 🙂 Ja użyłam do ich przygotowania mąkę z ciecierzycy, poniżej przeczytacie kilka słów na jej temat. Jeśli nie macie akurat pod ręką tego rodzaju mąki, to spokojnie możecie użyć innej 🙂 Zapraszam do przepisu na pyszne pieczone placuszki z cukinii bez jajek!

Pieczone placuszki z cukinii bez jajek
Pieczone placuszki z cukinii bez jajek

Co warto wiedzieć o mące z ciecierzycy?

  • jest wyjątkowo bogata w białko pochodzenia roślinnego (w 100g produktu znajdziemy ponad 22g białka!),
  • znajdziemy w niej sporo błonnika, kwasów tłuszczowych nienasyconych oraz kwas foliowy, witaminy z grupy B, fosfor, magnez, miedź, żelazo,
  • wyróżnia ją wysoka zawartość polifenoli, czyli substancji, które mają zdolność redukowania wolnych rodników,
  • z uwagi na wysoką zawartość błonnika i białka mąka z ciecierzycy jest bardzo sycąca, co sprawia, że pokarmy z jej zawartością lepiej i na dłużej zaspokajają głód, zapobiegając podjadaniu i ułatwiając chudnięcie,
  • mąka z ciecierzycy stanowi niższe obciążenie glikemiczne, co jest szczególnie ważne dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.

Pieczone placuszki z cukinii bez jajek – składniki (16 sztuk):

  • 1 cukinia, około 600g,
  • 4 plastry żółtego sera,
  • 4 plastry wędliny z indyka,
  • 8 łyżek mąki z ciecierzycy,
  • sól, pieprz, tymianek do smaku.
Pieczone placuszki z cukinii bez jajek

Sposób przygotowania

Najpierw cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy odrobinę soli i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie pozbywamy się nadmiaru soku. Następnie dodajemy do cukinii pokrojony w kosteczkę ser i wędlinę oraz mąkę. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Placuszki nakładamy łyżką na blaszkę z papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym na 200 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 20-30 minut. Obserwujemy w trakcie, czy placuszki są wystarczająco rumiane. Gotowe placuszki możemy podać np. z sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego.

Smacznego! 🙂

JEDEN PLACUSZEK BEZ DODATKÓW, TO:
około 60 kcal
Białko: 5,1g
Węglowodany: 4,9g
Tłuszcz: 2,3g
Błonnik pokarmowy: 1,0g
Ładunek glikemiczny: 1,5

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Join the Conversation

  1. Michalina says:

    Jaka mąka zamiast ciecierzycowej ? ☺️

    1. Natalia Autor says:

      Może być orkiszowa jasna lub pełnoziarnista, gryczana, owsiana albo nawet otręby 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij