Placuszki z chia i otrębami owsianymi to zdrowsza wersja klasycznych placuszków bananowych, za którymi moja Zosia przepada. Te są wzbogacone o nasiona chia, które dostarczają cennych kwasów tłuszczowych omega-3. Dodałam także do nich otręby owsiane, które stanowią doskonałe źródło błonnika, a ten z kolei poprawia perystaltykę jelit i pomaga w usunięciu produktów przemiany materii. Te placuszki polecam szczególnie małym dzieciom, ale oczywiście mogą się także znaleźć w diecie dorosłych. Zasmakują każdemu, bo są przepyszne 🙂
Placuszki z chia i otrębami owsianymi – składniki (8 sztuk):
- 1 mały banan,
- otręby owsiane, 2 łyżki,
- 1 łyżeczka nasion chia,
- 1 jajko,
- szczypta cynamonu i kurkumy (te przyprawy warto dodawać szczególnie w okresie jesienno-zimowym, bo działają rozgrzewająco na organizm i wzmacniają odporność),
- masło klarowane do smażenia placuszków, około 1 łyżka.
Sposób przygotowania
Najpierw rozgniatamy banana widelcem w miseczce.
Następnie dodajemy do niego jajko oraz pozostałe składniki.
Powstałą masę dokładnie mieszamy np. widelcem, tak aby składniki dobrze się połączyły.
Później na patelnie rozgrzewamy odrobinę masła klarowanego.
Placuszki nakładamy za pomocą łyżki i smażymy na małym ogniu z obu stron do zarumienienia.
Mi z podanych składników wyszło 8 pysznych placuszków i taką porcję z uśmiechem zajada moja dwulatka 🙂
Smacznego! 🙂
JEDEN PLACUSZEK, TO:
około 46kcal
Białko: 1,3g
Węglowodany: 4,8g
Tłuszcz: 2,8g
Błonnik pokarmowy: 0,8g
Ładunek glikemiczny: 2,5
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂