Jeśli szukacie pomysłu na wykwintny, a zarazem lekki i zdrowy pomysł na obiad, trafiliście w dziesiątkę! 🙂 Pyszne i delikatne pulpeciki na ryżu z warzywami. To jest naprawdę pyszne! A co najważniejsze, nie wymaga długiego ślęczenia przy garach… 🙂 W zasadzie, od momentu włożenia dania do piekarnika, robi się samo… 🙂
Delikatne pulpeciki na ryżu z warzywami – składniki (4 porcje):
- biały ryż typu basmati, 200g,
- mięso mielone z indyka, 300g,
- 1 średnia cukinia,
- 2 papryki,
- kukurydza konserwowa, 200g,
- płatki jaglane, 5 łyżek (można zastąpić np. kaszą manną),
- oliwa z oliwek, 2 łyżki,
- bulion warzywny, 600ml,
- przyprawy do mięsa: majeranek, zioła prowansalskie, szczypta curry i suszonej papryki.
Delikatne pulpeciki na ryżu z warzywami – sposób przygotowania
- Najpierw przygotuj bulion.
- Następnie umyj cukinię i zetrzyj ją na tarce o drobnych oczkach. Dodaj do niej szczyptę soli i odstaw na bok na około 10 minut, aby puściła sok.
- Kukurydzę porządnie przepłucz, a umyte papryki pokrój w kostkę.
- Odlej z cukinii wodę. Możesz ją wydusić ze startego warzywa, aby pozbyć się jak najwięcej tej wody.
- Następnie wymieszaj razem zmielone mięso, startą cukinię, płatki jaglane i przyprawy. Formuj rękoma nieduże pulpety.
- Do naczynia żaroodpornego wsyp suchy ryż i na nim poukładaj pulpety.
- Na górę wysyp pokrojoną w kostkę paprykę i kukurydzę i zalej całość oliwą z oliwek.
- Zawartość naczynia zalej przygotowanym bulionem.
- Danie trzymaj w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 60 minut.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
473kcal
Białko: 23,6g
Węglowodany: 67,8g
Tłuszcz: 12,5
Błonnik pokarmowy: 4,5g
Ładunek glikemiczny: 40,6
UWAGA MAMY!
Moja malutka córeczka uwielbia takie zapiekane pulpeciki z cukinią. Może Waszym maluchom także zasmakują! 🙂
Zachęcam także do spróbowania innych pyszności dla maluchów i nie tylko:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂