Tym razem pomysł na naprawdę szybki obiad. Sprawdzi się wtedy, gdy wydaje nam się, że nie mamy czasu na nic. Przygotujecie go w ekspresowym tempie i zjecie ze smakiem, bo jest pyszny. Fani makaronów będą zachwyceni. Zapraszam zatem na makaron razowy z tuńczykiem i cukinią z dodatkiem suszonych pomidorów. Proponuję od razu ugotować większą porcję na dwa dni, aby mieć z głowy robienie kolejnego obiadu.
Makaron razowy z tuńczykiem i cukinią – składniki (4 porcje):
- makaron razowy świderki, 200g (masa suchego makaronu),
- 1 cukinia, około 350g,
- 8 suszonych pomidorów w zalewie z oleju,
- 150g tuńczyka w sosie własnym (masa netto),
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 4 łyżki jogurtu greckiego,
- szczypta soli i pierzu,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- posiekana natka pietruszki do podania.
Sposób przygotowania
Najpierw makaron gotujemy według przepisu z opakowania.
Następnie cukinię kroimy w plasterki, a każdy z nich w ćwiartkę.
Suszone pomidory kroimy w mniejsze kawałki.
Tuńczyka odsączamy z zalewy.
Później w głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i krótko podsmażamy cukinię, suszone pomidory oraz tuńczyka.
Następnie dodajemy do całości ugotowany makaron.
Wszystko mieszamy i doprawiamy.
Na sam koniec dodajemy jogurt grecki i jeszcze raz mieszamy danie.
Gotowy makaron podajemy z dużą ilością posiekanej natki pietruszki.
Smacznego! 🙂
JEDNA PORCJA TO:
około 372 kcal
Białko: 20,0g
Węglowodany: 49,1g
Tłuszcz: 13,7g
Błonnik pokarmowy: 7,7g
Ładunek glikemiczny: 17,1 (IG = 41,3)
Makaron to chyba jeden z najprostszych i najszybszych obiadów, zgadzacie się ze mną? Zwykle ratuje mnie, gdy nie mam kompletnie na nic czasu, a przy dwójce małych szkrabów nie trudno o brak wolnej chwili… 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂