Makaron z tuńczykiem i cukinią

2.3K

Tym razem pomysł na naprawdę szybki obiad. Sprawdzi się wtedy, gdy wydaje nam się, że nie mamy czasu na nic. Przygotujecie go w ekspresowym tempie i zjecie ze smakiem, bo jest pyszny. Fani makaronów będą zachwyceni. Zapraszam zatem na makaron z tuńczykiem i cukinią z dodatkiem suszonych pomidorów. Proponuję od razu ugotować większą porcję na dwa dni, aby mieć z głowy robienie kolejnego obiadu.

Makaron z tuńczykiem i cukinią – składniki (4 porcje):

  • makaron razowy świderki, 200g,
  • 1 cukinia, około 350g,
  • 8 suszonych pomidorów w zalewie z oleju,
  • 150g tuńczyka w sosie własnym (masa netto),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 łyżki jogurtu greckiego,
  • szczypta soli i pierzu,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • posiekana natka pietruszki do podania.

Sposób przygotowania

Najpierw makaron gotujemy według przepisu z opakowania.
Następnie cukinię kroimy w plasterki, a każdy z nich w ćwiartkę.
Suszone pomidory kroimy w mniejsze kawałki.
Tuńczyka odsączamy z zalewy.
Później w głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i krótko podsmażamy cukinię, suszone pomidory oraz tuńczyka.
Następnie dodajemy do całości ugotowany makaron.
Wszystko mieszamy i doprawiamy.
Na sam koniec dodajemy jogurt grecki i jeszcze raz mieszamy danie.
Gotowy makaron podajemy z dużą ilością posiekanej natki pietruszki.

Smacznego! 🙂

JEDNA PORCJA TO:
około 372kcal
Białko: 20,0g
Węglowodany: 49,1g
Tłuszcz: 13,7g
Błonnik pokarmowy: 7,7g
Ładunek glikemiczny: 17,1

Makaron to chyba jeden z najprostszych i najszybszych obiadów, zgadzacie się ze mną? Zwykle ratuje mnie, gdy nie mam kompletnie na nic czasu, a przy dwójce małych szkrabów nie trudno o brak wolnej chwili… 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij